Neuropsykologi Ylelle: Miksi 6 km/h liikenteessä on merkittävä nopeus? - Autot - Ilta-Sanomat

Neuropsykologi Ylelle: Miksi 6 km/h liikenteessä on merkittävä nopeus?

Kuuden kilometrin tuntivauhti on merkittävä rajapyykki liikenteessä.

Autoliikennettä Runeberginkadulla Helsingissä, jossa keskinopeus on pieni.

7.2.2017 11:55

– Eräässä tutkimuksessa katsottiin sitä, millä nopeudella ihmisen pitäisi liikkua vilkkaassa kaupunkiympäristössä niin, että pystyisi huomioimaan kaikki tekijät. Sanotaan, että nopeuden pitäisi olla noin kuusi kilometriä tunnissa. Normaalitilanteessa nopeudet ovat ihan muuta ja näitä liikkuvia osia on paljon. Yksinkertaisesti meiltä jää huomaamatta tosi paljon, neuropsykologian erikoispsykologi Heli Isomäki sanoo Yleisradion uutisessa.

Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi pitää tutkimuksen tulosta uskottavana.

– Ihminen on suunniteltu liikkumaan luontaisesti enintään juoksunopeudella ja silläkään ei valtavan pitkiä matkoja kerrallaan. Silti kaupungissa moni onnistuu ajelemaan 20–30 tunnissa ajelemaan ilman ongelmia. Se perustuu juuri siihen, että ärsykevirrasta poimitaan juuri ne itselle merkitykselliset asiat. Mutta vaikka siellä tosiaan onnistuu ajamaan ilman onnettomuuksia, niin sehän ei tarkoita sitä, että kaiken mahdollisen näkisi, Lammi sanoo Ylelle.

– Asia liittyy havaitsemiseen ja havainnointiin. Informaation määrä liikenteessä on niin valtava, että joka tapauksessa sieltä poimitaan itselle tärkeitä asioita. Nopeusrajoitusmerkkejä nähdään tyypillisesti parhaiten, vähemmän merkitykselliseksi koettuja merkkejä muistetaan huonommin. Tuloksia on monenlaisia, mutta yleislinja on, että 50–80 prosenttia autoilijoista on muistanut liikennemerkin ajettuaan sen ohitse, Lammi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?