Teslalle taas lisää toimintamatkaa – talvellakin oikeasti 345 kilometriä

Teslan toimintamatka kasvoi taas.

Teslan uusilla akuilla matkanteko pitenee.

6.2.2017 10:09

Yhdysvaltalainen täyssähköautojen valmistaja Tesla on taas esitellyt uudet versiot Model S- ja Model X -malleistaan. Tärkein uusi ominaisuus on molemmissa kapasiteetiltaan suurempi akusto, joka liitetään uusiin 100D-versioihin. Viime aikoina Teslan mallien maksimitoimintamatkat ovat kasvaneet pieninä hyppäyksinä useita kertoja.

Suurempien akkujen ansiosta uusilla Tesloilla pääsee jälleen entistä pidemmälle yhden latauksen voimin. EPA-standardin mukaiset 632 km:n ja 565 km:n toimintamatkat tarkoittavat, että kyseessä ovat Suomen markkinoiden pisimmin toimintasätein varustetut sähköautot.

Kuten tunnettua, virallisiin toimintamatkoihin tai kulutuksiin on käytännössä mahdoton päästä, olivatpa kyseessä sitten polttomoottori- tai sähköautot.

Talvellakin 345 kilometriä

Maantieajossa Tesloista vähemmällä kulutuksella selviävän Model S:n energian keskikulutus on Suomen ajo-olosuhteissa testattuna latausperusteisesti kesällä noin 25 kWh/100 km, ja talvioloissa lämmityksen vaatima kulutus huomioiden enemmän, noin 29 kWh/100 km/h. Näin ollen uuden mallin todelliseksi toimintamatkaksi yhdellä latauksella muodostuu olosuhteista riippuen 400–345 kilometriä.

Arkiajossa tämä tarkoittaa, että kesällä uudella Model S 100D-mallilla saattaisi parhaimmillaan jo taittaa matkan Helsingistä Tampereelle ja takaisin lataamatta autoa välillä. Talviolosuhteissa akkua pitäisi ladata esimerkiksi Akaalla sijaitsevalla Teslan Supercharger-latausasemalla, jossa autolle saavutetaan 20 minuutissa testatusti 120 lisätoimintakilometrin latausnopeus.

Ei joka kukkarolle

Teslan ongelma on edelleen sen korkea hankintahinta, joka tekee siitä auttamattomasti uutena vain hyväosaisten auton. Esimerkiksi Tesla Model S 90D – jossa on siis uutuutta hieman kapasiteetiltaan pienempi akusto – maksaa Suomessa 106 500 euroa. Uusien 100D-versioiden Suomen hintoja ei ole vielä julkistettu, oletettavasti se asettuu jonnekin 110 000–120 000 euron välimaastoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?