Seat Ibiza uudistui: Aiempaa hotimpi ilme - Autot - Ilta-Sanomat

Seat Ibiza uudistui: Aiempaa hotimpi ilme

Uuden Ibizan etu- ja takaosan ylitykset ovat varsin lyhyet. Kolmikulmaiset valot tekevät Ibizasta helposti tunnistettavan.

Uuden Ibizan etu- ja takaosan ylitykset ovat varsin lyhyet. Kolmikulmaiset valot tekevät Ibizasta helposti tunnistettavan.

Julkaistu: 4.2.2017 11:21

Seatilla on meno päällä joka rintamalla. Tässä on seitsemän pointtia upouudesta Ibizasta.

1. Muodonmuutos.

Barcelonassa paljastettu auto edustaa sen viidettä mallisukupolvea. Ensimmäinen Seat Ibiza lanseerattiin yli 30 vuotta sitten. Seatin tuotekehitysjohtaja Mattias Rabe sanoi itsevarmasti, että ei pelkästään Ibiza vaan myös koko b-segmentti siirtyy nyt uudelle tasolle.

Etuosan kolmikulmaiset led-ajovalot ja päivävalografiikka tekevät siitä helposti tunnistettavan. Etu- ja takaosan ylitykset ovat hyvin lyhyet. Aiempaa pidempi akseliväli ja ikkunoiden muoto sekä kylkien terävät pokkaukset korostavat uutta tulemista.

Takavalot kehystävät auton nurkkia ulottuen takaa myös sivuille. Perä on aiempaa aggressiivisempi.

Takavalot kehystävät auton nurkkia ulottuen takaa myös sivuille. Perä on aiempaa aggressiivisempi.

Muotokieleen on tarttunut vaikutteita sekä Leonista että Atecasta. Sisätiloissa laadun paranemisen näkee yhdellä vilkaisulla. Horisontaalisia linjoja on hyödynnetty auton ergonomiaa ja turvallisuutta silmällä pitäen.

2. Uusi alustarakenne.

Ibiza on Volkswagen-konsernin ensimmäinen malli, jossa käytetään uutta modulaarista MQB-A0 -alustaratkaisua. Samalla se on mahdollistanut sisätilojen kasvattamisen. Esimerkiksi tavaratilaa on tullut lisää 63 litraa.

Loppusyksystä Seat tuo markkinoille myös samaan alustarakenteeseen perustuvan Aronan. Se on crossover, mutta ei korotettu Ibiza.

3. Viisi ovea.

Tehdas nuuhki trendejä ja hylkäsi aiemmin tuotannossa olleen kolmiovisen ja farmarimallin.

Uuden Ibizan takakontti on luokassaan tilava: 355 litraa.

Uuden Ibizan takakontti on luokassaan tilava: 355 litraa.

4. Voimalinjat.

Ibiza tulee markkinoille bensiini- ja dieselmoottoreilla. Kolmisylinterinen 1,0-litrainen TSI-bensiiniturbomoottori tuottaa joko 95 tai 115 hevosvoimaa. Uusi nelisylinterinen 1,5-litrainen TSI 150 hv -bensiinimoottori tulee valikoimaan loppuvuodesta 2017. TDI-dieselmoottori on 1,6-litrainen, ja se löytyy 80-, 95- ja 115-hevosvoimaisena.

Uusi alusta mahdollistaa myös uuden moottorivaihtoehdon lisäämisen valikoimaan. Saataville tulee myös 1,0 TSI 90 hv bio-/maakaasuversio.

Istuimet ovat aiempaa leveämmät.

Istuimet ovat aiempaa leveämmät.

Vaihteistovaihtoehdot ovat joko 5-vaihteinen manuaalivaihteisto alle 95 hv-moottoreiden yhteydessä tai 6-vaihteinen manuaalivaihteisto tehokkaimmissa moottoreissa. Ibizaan on saatavilla myös 7-vaihteinen kaksoiskytkimellä varustettu DSG-automaatti.

5. Nykyaikainen.

Neljä varustelutasoa: Reference, Style, FR ja Xcellence. FR-varustelutaso tarjoaa urheilullisuutta ja Xcellence puolestaan mukavuuteen liittyviä ominaisuuksia.

Uuteen Ibizaan on saatavilla led-ajovalot. Led-teknologiaa on hyödynnetty myös kojelaudassa, suuntavilkuissa ja takasumuvaloissa. FR-varustelutasossa on jäykempi alusta, ja se tarjoaa myös kaksi ajoprofiilia lisää: Normal ja Sport. Xcellence-varustelutasoon nämä ominaisuudet tulevat tarjolle myöhemmin ja hieman pehmeämmillä asetuksilla.

Vaakalinjat ja parantuneet materiaalit tulevat esiin ohjaamossa. Varustelutasoja on neljä.

Vaakalinjat ja parantuneet materiaalit tulevat esiin ohjaamossa. Varustelutasoja on neljä.

Seat Ibizan kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat jo tuttuja Leonista ja Atecasta mutta ovat melko harvinaisia pikkuautojen kokoluokassa. Uudessa Ibizassa on automaattinen hätäjarrutustoiminto, ruuhka-avustin, mukautuva vakionopeudensäädin, avaimeton keskuslukitus ja käynnistys, uuden sukupolven etu- ja takapysäköintitutkat, peruutuskamera ja 8-tuumainen kosketusnäyttö lasipaneelilla.

Saatavilla nyt myös ensimmäistä kertaa älypuhelimen langaton lataus. Lisäksi voi tilata online-palveluita, kuten Seat Full Link, joka sisältää Mirror Link -, Apple CarPlay - ja Android Auto -palvelut.

6. Hinta?

Uusi Ibiza esitellään yleisölle Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2017.

Suomen markkinoille se tulee alkukesällä 2017. Hintoja ei ole vielä vahvistettu.

7. Kilpailijat.

Ford Fiesta, Skoda Fabia ja Peugeot 208 sekä omasta tallissa Volkswagen Polo ovat samalla viivalla. Miksei myös Kia Rio.

Seatin italialainen pääjohtaja Luca de Meo sanoi Ibizan olevan yksi valmistajan tuotannon kulmakivistä.

Seatin italialainen pääjohtaja Luca de Meo sanoi Ibizan olevan yksi valmistajan tuotannon kulmakivistä.

Seatin pääjohtaja, italialainen Luca de Meo saattoi yllättää jotkut Ibizan lanseeraustilaisuuteen osallistuneista kertomalla, että Seatin suurin markkina on Saksa – Euroopan suurin automarkkina.

Seatilla on mennyt lujaa viime vuodet. Vuosina 2012–2016 Seat kasvatti myyntiään 30 prosenttia. Tarkkailijoiden mukaan uudet mallit, kehittynyt muotoilu ja ennen kaikkea parantanut laatu ovat olleet kasvun katalysaattoreita. Etenkin tuore Seat Ateca on saanut osakseen suitsutusta.

Espanjan talouden kannalta katalonialaismerkki on tärkeä. Seat on maan suurin vientiyritys. Osuus bruttokansantuotteesta on 0,8 prosenttia. Martorellin laitos Barcelonan kupeessa työllistää liki 12 000 ihmistä.

Tuoreimmat osastosta