Autojen määrä voi laskea Helsingissä – kehitykseen monta eri syytä

Julkaistu:

HELSINKI
Auton omistus saattaa olla kääntymässä Helsingin seudulla laskuun parin vuosikymmenen ajan jatkuneen kasvun jälkeen.
Näin arvioi Helsingin Seudun Liikenne (HSL). Syinä auton omistamisen vähenemiseen se mainitsee kaupunkimaisen elämäntavan suosimisen, ympäristö- ja terveysarvojen nousun ja auton statussymboliarvon laskun.

HSL:n 2015 käynnistämässä Aukee-projektissa koottiin yhteen tilastot siitä, miten auton omistus on tähän asti kehittynyt. Selvitystyössä haettiin vastausta, miten auton omistus kehittyy Helsingin seudulla seuraavilla vuosikymmenillä.

Yksi merkki asenteiden muutoksista on se, että muualla maailmassa ja myös Helsingin seudulla yhä useampi kaupunkilaisnuori jättää ajokortin hankkimatta tai ainakin siirtää sen hankkimista, selvityksessä mainitaan.

Arvojen ja elämäntapojen muutoksen ohella auton omistukseen vaikuttaa se, että digitalisaatio synnyttää kokonaan uudenlaisia palveluita, joiden ansiosta matkat on entistä helpompi suunnitella ja ketjuttaa niin, että matkustamiseen kuluu mahdollisimman vähän aikaa.

Digitaalisten alustojen ansiosta lisääntynee myös autojen yhteiskäyttö, kirjoittavat selvityksen laatineet Elina Brandt ja Matleena Lindeqvist HSL:n liikennetutkimukset ja -ennusteet -ryhmästä.

Digitalisaatio vähentänee tulevaisuudessa auton omistamisen ja käytön tarvetta myös siksi, että liikkumistarpeet vähenevät, koska yhä useammat palvelut voi hankkia verkon kautta kotiin.


Auton omistukseen vaikuttavat myös väestölliset trendit. Suomen väestö ikääntyy, mikä saattaa johtaa siihen, että ikääntyvä väestö luopuu autoilusta. Maahanmuuttajien määrä kasvanee jatkossakin. Ulkomaalaistaustaiset omistavat ajokortin ja auton harvemmin kuin kantaväestöön kuuluvat.

Sähköautot sekä itseohjautuvat autot voivat HSL:n arvion mukaan joko lisätä tai vähentää auton omistusta riippuen siitä, yleistyvätkö ne yksityisessä omistuksessa vai tulevatko ne yhteiskäyttöön tai osaksi erilaisia kuljetuspalveluita.

HSL on kuntayhtymä, joka vastaa joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä pääkaupunkiseudulla, Keravalla, Kirkkonummella ja Sipoossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt