Suomen suosituin henkilöautomalli on Toyota Corolla, Toyota Avensis tai Skoda Octavia - Autot - Ilta-Sanomat

Tämä kolmen tonnin auto on ylivoimaisesti Suomen suosituin

IS:n jättiselvitys maakunnista: yksi henkilöauto on selvästi muita suositumpi.

30.1.2017 7:32

Ilta-Sanomat selvitti Trafin tilastoista kaikkien liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrät maakunnittain. Ajoneuvoja on tilastossa lähes 2,7 miljoonaa. Huomioon otettiin auton merkki, malli ja vuosimalli. Suosituimmaksi lähes kaikissa maakunnissa osoittautui vuosina 2003–2005 käyttöönotettu Toyota Corolla.

Jos lista automalleista ei näy, katso se tästä

Suomessa oli viime vuoden lopussa liikennekäytössä yhteensä 111 367 Corollaa. Yli neljä prosenttia kaikista henkilöautoista on siis niitä. Kun mukaan lasketaan Avensikset, joita on paljon erityisesti Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, Toyotan ylivoima Suomen teillä on kiistaton. Skoda on ykkönen vain Uudellamaalla.

Vuosimallin 2003 Corolla on lähes kaikissa Manner-Suomen maakunnissa suosituimman kolmen henkilöauton joukossa. Vain Uudellamaalla Corolla ’03 ei mahdu kärkikolmikkoon. Muutenkin pääkaupunkiseudulla ajetaan selvästi muuta maata uudemmilla autoilla.

Kun Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa ajetaan lähes 16-vuotiailla autoilla, Uudellamaalla kaasutellaan keskimäärin 11,6-vuotiailla henkilöautoilla.

Jos grafiikka autojen keski-iästä ei näy, katso se tästä.

Uudenmaan maakunnan top-3 autot ovat hämmästyttävän uusia: ykkösenä vuoden 2015 Skoda Octavia ja kakkosena vuotta aiemmin käyttöön otettu Octavia. Kolmosenakin suhteellisen uusi vuoden 2010 Volkswagen Golf.

Turvallisuuden ja hiilidioksidipäästöjen puolesta uudempi auto olisi parempi kuin vanha. Silti liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista selviää, että henkilöautojen keski-ikä on edelleen voimakkaassa kasvussa Suomessa.

Maakuntien suosituimmat autot eivät ole hinnalla pilattuja. Suurin osa suosituimmista vuosimalleista löytyy hintahaarukasta 2 000–6 000 euroa. Suosituin, eli 2003 vuoden Corolla on parisataatuhatta ajettuna Tullin arvion mukaan noin kolmen tonnin arvoinen.

Jos taulukko autojen hinnoista ei näy, katso se tästä.

Etualan vuoden 2003 Toyota Corolla on suosituin henkilöauto lähes puolessa Suomen maakunnista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?