Autot

Yllätysmerkki ohitti pomminvarmana pidetyn Toyotan katsastusvikojen vähyydessä

Julkaistu:

Vähävikainen
Huippusuosittu ja luotettavana pidetty Toyota kohtasi parempansa 10-vuotiaiden katsastusvikatilastossa.
Viime vuonna Suomessa katsastetuissa autoissa on yksi todellinen yllättäjä. Trafin tuoreessa katsastusvikatilastossa vuonna 2007 käyttöön otettujen autojen kaikkein parhaan tuloksen saavutti Jaguar S-Type. Sen keskimääräinen hylkäysprosentti oli vain 6,0 prosenttia, kun kaikkien automallien vastaava luku oli 18,4 prosenttia.

Samanikäisistä autoista heikommin menestyivät monet luotettavina pidetyt japanilaismerkit, muun muassa Toyota.

S-Typen taakse jäivät niin samanikäisistä Toyota-merkkisistä niin Corolla, Aygo, Yaris, Auris, Avensis kuin Land Cruiserkin. Erot ovat pieniä, mutta ehkä yllättävästi S-Typen hyväksi.

Laatunotkahduksesta parempaan tulevaisuuteen

Jaguarin luotettavuusmaine ei ole 1980-luvun mallien laatunotkahduksen vuoksi ollut erityisen mairitteleva, mutta ajat siis todistettavasti muuttuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katsastusvikatilasto ei kerro kovinkaan paljon auton vioista. Vikoja on monenlaisia, ja kaikki niistä eivät suinkaan esiinny katsastuksissa. Myös auton ylläpito ja huolto vaikuttavat katsastuksien tuloksiin. Tilasto kuitenkin kertoo sen, millainen kyseinen automalli keskimäärin on kunnoltaan Suomen markkinoilla. Tästä on hyötyä, kun esimerkiksi etsii käytettyä autoa. Silti pitää muistaa, että kyseessä on vain keskiarvo, autot ovat aina yksilöitä, joista kaikki vaativat huolenpitoa.

Suomessa yhä harvinainen

Jaguar esiintyy harvoin suomalaisissa katsastusvikaraporteissa, sillä se on maassamme edelleen suhteellisen harvinainen automerkki viime vuosien kasvaneesta menekistä huolimatta. Jos jonkin automallin lukumäärä jää määräaikaiskatsastuksissa liian vähäiseksi, sitä ei tilastoida lainkaan raportteihin, olipa tulos sitten hyvä tai huono. Viime vuonna S-Type -mallia oli kuitenkin katsastettu tarpeeksi tilastollisen otannan edustavuuden kannalta.

S-Type on Jaguarin keskikokoinen sedan, jota valmistettiin vuosina 1999–2008. Sen esikuvana oli Jaguarin vuosina 1963–1966 valmistama S-Type, eli kyseessä on traditioita kunnioittava ns. retromalli. Tämä näkyi jonkin verran myös uuden S-Typen muotoilussa, jota voi luonnehtia konservatiiviseksi. S-Typen korvasi Jaguarin XF-malli vuonna 2009.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt