Vuoden 2000 Renault Meganella ajava työtön Tommi, 36, kauhistui Bernerin suunnitelmasta: Valittava joko auto tai ruoka

Kaavailtu liikenneuudistus pakottaisi Tommin lopettamaan autoilun talveksi.

19.1.2017 17:06

Jämsänkoskella asuva 36-vuotias Tommi on seurannut epäuskoisena keskustelua uudesta liikenneuudistuksesta, joka toteutuessaan nostaisi hänellä autoilun kustannuksia noin 250 eurolla. Hän kertoo saaneensa tuloksen ilmoittaessaan autonsa tiedot Trafin-laskuriin. Tommi ajaa vuonna 2000 käyttöönotetulla Renault Megane -autolla noin 10 000 kilometriä vuodessa.

Tommi kertoo tilanteen olevan erityisen paha, sillä hän on tällä hetkellä työmarkkinatuen varassa. Jämsänkoskelta on myös pitkä matka lähimpiin isompiin kaupunkeihin.

– Sukulaiset asuvat Tampereella, sinne tulee ajeltua usein. Autoiltua tulee vuodessa noin 10 000 kilometriä, Tommi laskeskelee.

Tommin laskelmat näyttävät, että autoilun kustannukset kasvaisivat noin 250 eurolla.

250 euron meno pakollisiin kustannuksiin vastaa Tommin mukaan suurin piirtein kahden viikon ruokarahoja. Työttömälle muutos tuntuu kohtuuttoman suurelta. Hän kertoo, että jos vero tulee voimaan, hänen jätettävä autonsa pois käytöstä ainakin osaksi vuodesta.

– Minun on pakko ottaa auto pois käytöstä talveksi, että voin elää. Se on joko tai tilanne.

Poistaa myös valmiuden töihin lähtöön

Tommi painottaa, että hän on yrittänyt aktiivisesti etsiä töitä ja se onkin osasyy siihen miksi auto on tärkeä. Julkisella liikenteellä pääsee Jämsänkoskella liikkumaan melko huonosti, jolloin töihin kulkeminenkin olisi hankalaa.

 Minun on pakko ottaa auto pois käytöstä talveksi, että voin elää. Se on joko tai tilanne.

Ylläpitääkseen mahdollisuutta lähteä töihin Tommi käytti juuri alkuvuodesta 300 euroa auton korjauksiin saadakseen vanhan farmari-Renaultinsa katsastettua.

– Haluaisin ylläpitää sen valmiuden, että jos töitä tulisi, niin voisin sinne lähteä ja kulkea. Julkisilla se ei täällä syrjäseudulla onnistu.

– Kyseessä on auto- tai ruokatilanne.

Alla olevalla videolla liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) tuore haastattelu.

250 euron tulisi riittää Tommilla kaikkiin elinkustannuksiin vähintään kahdeksi viikoksi, eikä sen suuruisiin menoihin ole työttömällä varaa. Auton laittaminen pois taas tarkoittaa, ettei töihin ole kulkemista, vaikka mahdollisuus tulisi.

– Toteutuessaan se poistaa minulta mahdollisuuden lähteä töihin. Ei ole varaa pitää autoa käytössä, eikä julkisilla pääse, mies tuhahtaa.

Terveiset asiasta päättäville tulevat Tommille mieleen helposti. Hän uskoo, että hänen tilanteessaan on monia muitakin suomalaisia, jotka tuntevat samoin.

– Toteutuessaan tämä Berner-vero tulee aiheuttamaan sen, että itse aion pitää auton pois käytöstä talvisin, koska en yksinkertaisesti kykene enää kustantamaan raharössien uusien autojen verohelpotuksia.

Alla olevalla videolla Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen vastaa olennaisiin kysymyksiin liikenneuudistuksesta.

 Toteutuessaan tämä Berner-vero tulee aiheuttamaan sen, että itse aion pitää auton pois käytöstä talvisin, koska en yksinkertaisesti kykene enää kustantamaan raharössien uusien autojen verohelpotuksia.
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?