Berner paljasti kohutut suunnitelmansa – ”Valtava muutos” - Autot - Ilta-Sanomat

Berner paljasti kohutut suunnitelmansa – ”Valtava muutos”

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) ehdotus selvitykseksi liikenneverkon kehittämisestä julkaistiin tänään. ISTV lähetti tilaisuuden suorana lähetyksenä.

19.1.2017 6:03 | Päivitetty 19.1.2017 11:51

Julkistuksen jälkeen ehdotus lähtee laajalle lausuntokierrokselle ja samalla avataan kansalaiskeskustelu Ota kantaa -palvelussa, LVM kertoo.

Ennakkoon LVM:n paperit haltuunsa saanut Yleisradio uutisoi jo keskiviikkona suurista muutoksista. Uutisessa kerrottiin muun muassa auton ostamisen halpenevan reilusti.

Liikenne- ja viestintäministeriö on ministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla selvittänyt mahdollisen liikenneverkkoyhtiön perustamista. Hallitus päätti käynnistää selvitystyön liikenneverkon kehittämisestä huhtikuussa 2016 julkisen talouden suunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Tilaisuuden aluksi Berner luonnehti muutosta valtavaksi. Hänen mukaansa polttoaineveron lasku, ajoneuvoveron lasku ja autoveron poisto ovat työkaluja, jotka tuottavat hyötyä ja uudistumista käytännössä koko maahan.

Liikenneverkon kehittämishankkeessa on selvitetty voisiko valtion tie-, rata- ja vesiväyläverkon liikenneverkon ylläpidosta ja kehittämisestä vastata valtion erityistehtäväyhtiö. Bernerin mukaan valtion varat eivät riitä ylläpitämään tai kehittämään liikenneverkkoa. Korjausvelan paikkaus vaatii erityistehtäväyhtiön perustamista.

Omistajuus jakautuisi niin, että valtiolla on 65 ja maakunnilla 35 prosenttia. Tehtävinä olisi valtion tieverkon kunnossapito, korjaukset ja kehittäminen.

LVM: Kansalaisten pakkoseurantaa ei suunnitella

– Selvitykseen liittyen on ollut paljon keskustelua maksuihin liittyvästä ajoneuvojen seurannasta. Tarkoitus ei ole seurata kansalaisia. Aikaan perustuva maksu ei vaadi mitään ajon seurantalaitetta. Sen rinnalla voidaan myöhemmin tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, joita tienkäyttäjät voivat halutessaan hankkia. Kilometripohjaisen maksumallin tietoturvallisuus ja yksityisyydensuoja varmistetaan lailla, ministeri Berner sanoo.

Selvityksessä ehdotetaan vaiheittaista etenemistä niin, että vuoden 2018 alusta lähtien yhtiö huolehtisi tieverkosta. Vesiväylien ja rataverkon osalta on tarkoitus tehdä vielä lisäselvityksiä. Tavoitteena on, että ne tulisivat mukaan yhtiöön vuoden 2019 alusta.

Ylijohtaja Juhapekka Ristolan mukaan torstaina julkaistaan myös konsulttiselvitykset – yhtä lukuun ottamatta, Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkona.

– Se jää vähän vastoin meidänkin toiveita julkaisematta sen takia, että siinä toimeksiantaja oli haastatellut yrityksiä ja kirjannut niiden yritysten vastaukset hyvin yksityiskohtaisesti näkyviin, Ristola kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?