Poistuuko autovero ministeri Bernerin tiedotustilaisuuden myötä eli jo ensi torstaina? – Ilta-Sanomat selvitti! - Autot - Ilta-Sanomat

Poistuuko autovero ministeri Bernerin tiedotustilaisuuden myötä eli jo ensi torstaina? – Ilta-Sanomat selvitti!

Viime viikkojen kohina liikenteen verotuksen uudistamisesta ei ota laantuakseen – eikä vähiten valtiovallan niukan tiedotuslinjan vuoksi.

13.1.2017 15:55

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esittelee ensi viikon alussa mallinsa liikenteestä kerättävien verojen kokonaisuudistukseksi – siis liikenneverkkoyhtiöstä ja sen eri operaattorien kautta keräämistä väylämaksuista.

Kansalaisille ”Bernerin malli” julkistetaan tiedotusvälineiden kautta torstaina 19.1.2017 kello 10:30 alkaen

Suunnitteilla olevien maksujen tärkein tarkoitus on saada kohdistettua liikenteestä kerättävää pottia paremmin. Samalla ajetaan ajatusta autoilijoilta perittävien auto- ja ajoneuvoverojen mullistukseksi; osa tai kaikki näistä veroista korvattaisiin siis enemmän tai vähemmän todellisiin ajomääriin perustuvilla maksuilla.

Poistuuko autovero ja jos poistuu niin milloin?

Bernerin ministeriön melko niukka linja tiedotuspuolella on saanut kansalaiset varpailleen: Uskallanko ostaa uutta tai käytettyä autoa, poistuuko autovero? Vai väheneekö vain? Ja jos poistuu tai vähenee niin milloin?

Liikenne- ja viestintäministeriö ei kuitenkaan ole veroministeriö, eikä se päätä autoilijoilta kerättävistä veroista mitään.

Tuleva Bernerin ehdotus on siis vain ministeriön mietintö asiasta, eikä mikään automaattisesti toteutuva visio.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustaja Ville Valkonen kertoo IS:lle, ettei valtiovarainministeriössä ei ole valmisteilla liikenneverotuksen muutoksia.

– LVM julkaisee selvityksensä liikenteen kehittämisestä ensi viikolla, minkä jälkeen asiaan perehdytään. Hallituspuolueet tämän kevään aikana päättävät, aiheuttaako LVM:n selvitys tarvetta valmistelulle, Valkonen toteaa.

Autovero sen paremmin kuin esimerkiksi ajoneuvovero ei siis tule poistumaan ensi viikolla. Varmaa on toistaiseksi vain se, että autokauppoja harkitsevien kansalaisten epävarmuuden tie sen kuin jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?