Autot

Liikenneministeriö: Suomen liikenteen digitalisaatio tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia harmaan talouden torjuntaan

Julkaistu:

digitalisaatio
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) kutsuma selvitysryhmä on arvioinut harmaan talouden tilannetta liikennesektorilla ja digitaalisen toimintaympäristön mukanaan tuomia mahdollisuuksia sen torjuntaan.
Suomalaisia kuljetus- ja logistiikka-alan yrityksiä sekä laajalti eri viranomaisia edustava ryhmä ehdottaa useita jatkotoimia.

– Liikenne ja kuljetusala ovat suuressa murroksessa, elämme uusiutumisen aikaa. Digitalisaatio luo kuljetusalan yrityksille menestymisen mahdollisuuksia, mutta samalla on huolehdittava tehokkaasta harmaan talouden torjunnasta. Tähän ryhmä ehdottaa monia konkreettisia toimenpiteitä, kiittää ministeri Berner.

Digitalisaatio tarjoaa ministeriön mukaan merkittäviä mahdollisuuksia myös harmaan talouden torjuntaan. Tämän vuoksi Suomen tulisi ryhmän mielestä ensisijassa edistää sähköisen rahtikirjan (eCMR) käyttöönottoa, jolla mahdollistettaisiin e-rahtikirjan käyttö kansainvälisissä maantiekuljetuksissa. Sähköisellä rahtikirjalla tehostetaan muun muassa kabotaasin valvontaa ja yhdenmukaistetaan kansainvälistä sääntelyä.


Ryhmä pitää tärkeänä, että Suomen edustajat niin viranomais- kuin yrityskentältä työskentelevät jatkossakin EU:n Digital Transport and Logistics Forumilla, jonka tavoitteena on edistää tavarankuljetusten ja logistiikan digitalisaatiota. Vuoden 2017 EU:n komission työohjelmassa oleviin tieliikennettä koskeviin aloitteisiin tulee myös vaikuttaa aktiivisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmä pitää tärkeänä, että harmaan talouden torjunnassa huomioidaan myös kaikki eri liikennemuodot.

Ryhmä ehdottaa, että harmaan talouden valvonnassa edistetään riskiperusteisuutta ja huomioidaan kustannukset, joita sääntelystä aiheutuu yrityksille ja kansalaisille. Kun lupamenettelyistä siirrytään hallinnollisesti kevyempiin ilmoitusmenettelyihin, tulee samalla varmistaa että harmaan talouden torjunta ja valvonta voidaan toteuttaa tehokkaasti.

Hallituksen yhtenä kärkihankkeena on elinkeinoelämän digitalisaation edistäminen. Sen tavoitteena on tehdä Suomesta suotuisa toimintaympäristö digitaalisille palveluille ja digitaalisuuteen perustuville liiketoimintamalleille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt