Katsastusaseman radiomainoksesta huomautus – sana ”m**kku” oli liikaa

Mainonnan eettinen neuvosto piti katsastusyhtiön radiomainoksessa käytettyä kieltä hyvän tavan vastaisena.

K1:n katsastaja työssään. Kuvan henkilö ei ole mainoksessa mainittu Pertti.

9.1.2017 15:49

Bauer Media Oy:n radiokanavilla esitetyssä mainoksessa isä ja poika ovat katsastusasemalla. Kuultuaan pikkupojan nimen katsastusmies kertoo olevansa Pertti.

Poika jatkoi hyvähenkisesti alkanutta jutustelua näin:

”Isi sano, että kaikki katsastusmiehet on mulkkuja.”

Pojan repliikki mainoksessa oli liikaa yksityishenkilölle, joka lähetti lausuntopyynnön Mainonnan eettiselle neuvostolle.

Lausunnon pyytäjän mukaan kielenkäyttö K1 Katsastus Oy:n mainoksessa oli sopimatonta lapsen suuhun. Lisäksi lasta käytettiin katsastuspalvelujen mainonnassa, vaikka katsastus ei kuulu pienen lapsen kokemusmaailmaan, lausuntoa pyytänyt henkilö arvioi.

Neuvosto muistutti lausunnossaan, että kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinoinnin perussääntöjen ensimmäisen artiklan mukaan markkinoinnin on oltava lain ja hyvän tavan mukaista:

Markkinoinnissa on otettava huomioon yhteiskunnallinen ja ammatillinen vastuu asianmukaisella tavalla. Markkinoinnin perussääntöjen toinen artikla edellyttää, että markkinointi ei saa sisältää sellaista ilmaisua, jonka voidaan katsoa olevan hyvän tavan vastainen kyseisessä maassa tai kulttuurissa. Artiklan 18 mukaan lapsille tai nuorille kohdistetussa markkinoinnissa on noudatettava erityistä huolellisuutta. Tällaisessa viestinnässä tulee kunnioittaa myönteistä asennetta, käyttäytymistä ja elämäntapaa.

Neuvoston vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan alatyylinen kielenkäyttö lapset ja nuoret tavoittavassa mainonnassa on hyvän tavan vastaista.

Neuvosto katsoi, että mainos on edellä mainittujen artiklojen vastainen. Siksi mainos on hyvän tavan vastainen, neuvosto summasi.

Mainostaja ei kokenut sanan ”mulkku” käyttöä vääränä. Sanaa käytettiin mainostajan mukaan hyvässä hengessä. Mainostaja muistutti omassa lausunnossaan, että arkielämässä lapset ovat vanhempien mukana paikoissa, joiden palvelut tai tuotteet eivät ole lapsille tarkoitettuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?