IS mukana AutoBest 2017 -valinnassa: Yhteensä 31 tuomaria valitsi järkihintaisista uusista autoista ”Euroopan parhaan ostoksen” - Autot - Ilta-Sanomat

IS mukana AutoBest 2017 -valinnassa: Yhteensä 31 tuomaria valitsi järkihintaisista uusista autoista ”Euroopan parhaan ostoksen”

Julkaistu: 23.12.2016 6:26

Ilta-Sanomat osallistui ainoana suomalaismediana AutoBest 2017 -valintaan. Kisan voittajaksi valikoitui Seat Ateca, eikä Peugeot 3008:kaan ykkösestä kauas jäänyt.

Maailmasta löytyy yhteensä jo kokonainen kourallinen erilaisia ”Vuoden Auto” -kilpailuja. Niistä ensimmäiset järjestettiin jo 1940-luvulla ja tällä hetkellä omat kisat löytyvät niin maailman, mantereiden kuin maidenkin tasolta.

AutoBest -tuomaristo edustaa nyt yhteensä 31 Euroopan maata eli Alankomaita, Belgiaa, Bulgariaa, Espanjaa, Irlantia, Iso-Britanniaa, Italiaa, Itävaltaa, Kreikkaa, Kroatiaa, Kyprosta, Makedoniaa, Maltaa, Norjaa, Portugalia, Puolaa, Ranskaa, Romaniaa, Ruotsia, Saksaa, Serbiaa, Slovakiaa, Sloveniaa, Suomea, Sveitsiä, Tanskaa, Tsekkiä, Turkkia, Ukrainaa, Unkaria ja Venäjää. Suomen eli IS:n edustaja takarivissä toinen vasemmalta.

Tyypillisimmillään Vuoden auton valintakriteereitä ovat valintapaikasta ja valitsijoista riippumatta ainakin automallin tekninen edistyksellisyys sekä kuluttajan rahallensa saama vastine.

AutoBest sija 1 - Seat Ateca

Seat Ateca on kokonaisuutenasuorastaan tylsän hyvä. Autosta on pikkuseikkoja lukuun ottamatta vaikealöytää varsinaisiapuutteita.

Valinnan tekevät tuomaristot puolestaan koostuvat yleensä uusia autoja enemmän tai vähemmän työkseen ajavista riippumattomista alan toimittajista.

AutoBest sija 2 - Peugeot 3008

Peugeot 3008 tuntuu itseään isommalta autolta. Varustelu on korkeatasoista ja nyky- aikaista. Tietoviihteen ajoittainen hitaus ja neli- vetoversion puute pudottavat arvosanaa.

Näin on asian laita myös vuodesta 2000 saakka järjestetyssä AutoBest -kilpailussa, jossa yhteensä 31 auto- ja liikennetoimittajan raati 31 eri Euroopan maasta valitsee Euroopan parhaan ostoksen, eli eniten kehuja ansaitsevan järkiauton alkaen -tehdashinnaltaan alle 20000 euron hintaluokasta.

AutoBest sija 3 - Toyota C-HR

Toyota C-HR:n ufomainen ulkonäkö syö osansa auton parhaasta mahdollisesta käytettävyydestä. Laatu- taso vaikuttaa korkealta, mutta hybriditekniikan äänekkyys häiritsee.

Tuomareista Suomen, Tanskan, Saksan, Sveitsin ja Maltan edustajat osallistuivat AutoBest-valintaan ensimmäistä kertaa. Suomea tuomaristossa edusti tämän jutun kirjoittaja.

Tänä vuonna AutoBest-finalistien eli loppukilpailuun valikoituneiden viiden uutuusauton joukkoon pääsi neljä katumaasturia ja kaksi hybridiä. Niistä voiton nappasi pitkälti koeteltuun VW:n konsernitekniikkaan perustuva Seatin uusi katumaasturi Ateca.

AutoBest sija 4 - Citroen C3

Citroen C3 on makea karkki ranskalaisesta tyylistä pitävälle. Auto on hyvin varusteltu ja pihi, mutta ajettavuudesta löytyisi vielä hiomista.

Jokainen tuomari luonnollisesti äänesti autoja oman markkina-alueensa lähtökohdista, mutta kokonaisuutena valinnan tärkeimpinä perusteina pidettiin kuitenkin auton hintaa, monikäyttöisyyttä sekä huoltoverkostoa ja varaosajakelua. Suunnittelu ja uudet teknologiat kuten kuljettajaa avustavat järjestelmät olivat niin ikään tärkeitä arviointikriteereitä.

AutoBest sija 5 - Kia Niro

Kia Niro on tilava ja taloudellinen hybridi. Alusta ei kuitenkaan ole kaupunkinopeuksissa se mukavin mahdollinen, ja ajamisesta jää puuttumaan hauskuutta.

Yhteensä erilaisia osa-alueita on pisteytettävänä peräti 13 kappaletta ja valinnan piti lisäksi edustaa parasta valintaa suurimmalle osalle eurooppalaisista asiakkaista.

Käytännössä Atecaa ja sen kilpakumppaneita arvioitiin paitsi paperilla, myös italialaisen Quattroroute-lehden testiradalla sekä aivan arkisessa liikenteessä.

AutoBest 2017 -voittaja on Seat Ateca – mutta miksi?

AutoBest 2017 -tuomaristo nosti esiin lukuisia tekijöitä, jotka siivittivät Seat Atecan Euroopan parhaaksi edulliseksi uudeksi autoksi.

Voittaja. Seat Ateca keräsi AutoBest-kisassa yhteensä 1672 pistettä ja nappasi voiton juuri ja juuri Peugeot 3008:n nenän edestä.

Summattuna Ateca-katumaasturin parasta antia ovat monipuolisuus ja tasaisuus. Lisäksi selkeät puutteet loistavat poissaolollaan.

Plussapuolella esiin nousevat erityisesti auton hyvä ajettavuus kaikissa olosuhteissa, mainio ergonomia, hiljaisuus sekä edulliset käyttökulut. Suomalaisittain positiivista antia ovat myös Atecan tarjoamat huonon tien ominaisuudet.

Asiallista vai pelkästään tylsää? VW:n konsernimuotoilu näkyy ja tuntuu myös Seatissa. Lopputulos on teknisesti korkealaatuinen ja käytettävyydeltään hyvä.

Miinusta auto kerää lähinnä makuasiaksi laskettavan varovaisen muotoilun ohella oikeastaan vain tavaratilan koosta, joka asettuu luokkansa ahtaimpaan päähän.

Seat Atecan kontti on toiminnallisesti hyvin suunniteltu, mutta hieman ahdas.

– Atecan tarkoituksena on olla Seatin käännekohta. Tulemme markkinoille uuteen segmenttiin tuotteella, joka tarjoaa asiakkaillemme erinomaisen ajokokemuksen ja edustaa merkkimme DNA:ta esimerkillisesti. Ateca auttaa meitä koko brändin nostamisessa seuraavalle tasolle. Tämä palkinto vahvistaa, että olemme oikealla tiellä, Seatin toimitusjohtaja Luca de Meo kommentoi voittoa.

Autobest 2017 tulokset

1. Seat Ateca 1672 pistettä

2. Peugeot 3008 1600 pistettä

3. Toyota C-HR 1469 pistettä

4. Citroën C3 1406 pistettä

5. Kia Niro 1293 pistettä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?