Vetokoukku kolahti puskuriin – kuinka paljon korjaaminen maksaa?

Julkaistu:

KOLHU
Tuttu tilanne? Joku töytäisi kevyesti vetokoukulla autosi puskuria parkkipaikalla – ja tietysti pakeni paikalta.
Lasku harmittaa tietysti, mutta kuinka paljon sitä voi tulla rahallista menetystä?

Ennen vanhaan autoissa oli myös vetokoukkuja, mutta puskurit olivat paljon yksinkertaisempia kuin nykyään. Muinaishistorialliset kromipuskurit ehkä taittuivat ja ajan myötä ruostuivat kolhun kohdalta. 1980-luvun mustat muovipuskurit halkeilivat, mutta ne oli helppo korjata – vanha puskuri irti ja uusi tilalle.

Nykyään on toisin. Puskurit maalataan lähes poikkeuksetta auton korin väreihin, eikä värillisiä puskureita tietenkään säilytetä varastossa.

Mutta mitä pieni parkkipaikkakolhu voi maksaa?

Toisessa ääripäässä on töytäisystä taipunut rekisterikilpi (9 euroa) ja jossain tapauksissa myös kilven tausta (muutamista euroista kymppeihin automerkistä riippuen). Sen sijaan jos vauhtia on kolauttajalla ollut enemmän, voivat seuraukset olla todella kalliita – varsinkin nykyaikana kun autojenkin puskurit alkavat olla täynnä tekniikkaa: kameroita, antureita ja muuta.

Volkswagenia, Seatia ja Audia myyvän VV-auton viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen kertoo, että jos parkkipaikkatörmäilijä osuu pahimpaan mahdolliseen kohtaan vaikkapa Golf-kokoluokan autossa, voi tönäisylle tulla hintaa jopa 3 200–4 800 euroa.

Tällä hinnalla tosin huolimattomasti peruuttavan auton tielle on osunut puskurin lisäksi myös säleikkö, aktiivisen vakionopeudensäätimen kamera ja muutama parkkianturi. Kun hintaan lisätään vielä maalaus ja muut työvaiheet, nousee hinta todella huimaksi vahingon kokoon nähden.

Veho teki myös teoreettisen laskelman, jos peruuttajan tielle on osunut C-luokan Mercedes-Benz. Laskelmaan heitettiin mukaan puskurin muovikorjaus, rekisterikilven pohja, parkkitutkan anturi johtosarjoineen sekä jalankulkutunnistimen vaihto uuteen.

VV-auton laskelmaan selvästi pienemmässäkin kolarissa hinta nousee 2 217,52 euroon – tästä pelkkien pienten varaosien hinta oli reilut 950 euroa, eikä Vehon laskelmassa edes vaihdettu puskuria, vain pikkuosat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt