Ehtivätkö ranskalaiset ensimmäisinä? Uraauurtavat robottiautot tulevat myyntiin jo vuonna 2018

PSA-yhtymä tuo ensimmäiset autonomisen ajamisen teknologiaratkaisut myyntimallistoonsa vuonna 2018.

Ilman käsiä!

10.12.2016 8:49

Citroënia, DS:ää ja Peugeotia valmistava PSA-yhtymä tuo ensimmäiset, kuljettajan valvomat automaattisen ajamisen toiminnot myyntimallistoonsa vuodesta 2018 alkaen.

Vuonna 2020 yhtymä aikoo esitellä autoissaan täysin automaattisen ohjauksen, jolloin kuljettaja voi luovuttaa koko vastuun ajamisesta autolleen.

Takana pitkät testit

PSA:n neljä automaattisen ajamisen testikäyttöön valmistettua Citroën C4 Picassoa ovat ajaneet Euroopassa yli 60 000 kilometriä hands off -ohjauksessa.

Itsenäisen ajamisen testirupeama käynnistyi vuoden 2015 puolivälissä. Kuljettaja on ollut mukana autossa, mutta auto vastaa ohjausliikkeistä sekä kiihdytyksistä ja jarrutuksista itsenäisesti.

PSA:n testi-Picassot edustavat 2-tason teknologiaratkaisua kaikkiaan 5-portaisella robottiajamisen asteikolla. Sen huipulla on täysin itsenäisesti ilman kuljettajaa tai hänen ohjaukseen puuttumistaan toimiva ajoneuvo. Testien tuloksena automaattisen ajamisen luotettavuus kaikissa tilanteissa on parantunut merkittävästi.

Seuraavalle tasolle

Testejä on tyyppihyväksymisten edistyessä tarkoitus laajentaa yhä enemmän yleisille teille ja siirtyä vähitellen kohti robottiajamisen 3-tason ratkaisuja eli niin sanottuja eyes off -autoja.

Niissä kuljettajan ei enää tarvitse joka hetki aktiivisesti seurata muuta liikennettä. Sen sijaan auton on havaittava ja tunnistettava kaikki mahdolliset vaaratilanteet itsensä sekä ympäröivän infrastruktuurin sekä muiden liikkujien välillä, ja kyettävä reagoimaan niihin oikein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?