Autoilun verotus kiristyy 16 prosenttia: Tarkista kuinka paljon joudut autosi käytöstä maksamaan ensi vuonna

Ajoneuvoveron perusvero nousee jälleen 1. tammikuuta 2017.

Korotus tulee yhtä varmasti kuin vuosi vaihtuu.

8.12.2016 12:50

Vuosittain perittävän ajoneuvon määrä nousee perusveron osalta ensi vuoden alusta lukien 36,50 euroa. Korotus on prosentuaalisesti merkittävä, sillä keskimääräinen rekisterissä olevilta henkilöautoilta kannettava ajoneuvoveron perusvero kuluvalta vuodelta on ollut noin 228 euroa. Korotusprosentiksi muodostuu siten keskimäärin hulppeat 16 prosenttia.

Ajoneuvovero on ajoneuvon liikenteessä oloon perustuva päiväkohtainen vero. Ajoneuvovero jakaantuu perusveroon ja käyttövoimaveroon. Perusvero muuttui hiilidioksidipäästöihin perustuvaksi vuonna 2010.

Alla olevasta taulukosta näet, paljonko oman autosi vuotuinen ajoneuvoveron perusvero on ensi vuonna. CO2-tieto on mainittu auton rekisteritiedoissa. Vanhemmista henkilöautoista perusvero peritään niiden kokonaismassan perusteella.

 Verottaja on nostanut auton käytön lähes yhtä tärkeäksi tulonlähteeksi kuin auton ostonkin.

Ajoneuvoveron kertymä on vuosien varrella kasvanut perusveroon tehtyjen korotusten vuoksi lähes yhtä merkittäväksi tulonlähteeksi kuin rekisteröinnin yhteydessä perittävä, kertaluonteinen autovero. Esimerkiksi vuonna 2014 ajoneuvoveroa kerättiin yhteensä jo 877 miljoonaa euroa. Tästä perusveron osuus on ollut noin 60 prosenttia.

Sama kehityssuunta jatkuu. Ensi vuodelle Valtiovarainministeriö on budjetoinut autoveron tuotoksi 850 miljoonaa euroa, ja ajoneuvoveron perusveron tuotoksi 782 miljoonaa euroa, joka olisi jo 92 prosenttia autoveron tuotosta.

Verottaja on nostanut auton käytön lähes yhtä tärkeäksi tulonlähteeksi kuin auton ostonkin. Hetkessä muutos ei ole tapahtunut, sillä vuotuinen ajoneuvovero eli "auton käyttömaksu" otettiin käyttöön vuonna 1994.

Vuotuisen veron määräksi säädettiin tuolloin 500 markkaa ennen vuoden 1994 alkua rekisteriin merkityille ajoneuvoille ja 700 markkaa tätä uudemmille ajoneuvoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?