Ylinopeussakon päälle napsahtava uusi maksu voi olla firmoilta jopa 800 euroa per sakko – KSML: Tuottoa valtiolle yhteensä 4,5 miljoonaa vuodessa - Autot - Ilta-Sanomat

Ylinopeussakon päälle napsahtava uusi maksu voi olla firmoilta jopa 800 euroa per sakko – KSML: Tuottoa valtiolle yhteensä 4,5 miljoonaa vuodessa

Liikenteessä törttöily tulee entistä kalliimmaksi ensi torstaista lähtien, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

­

28.11.2016 9:18

Joulukuun alusta alkaen otetaan nimittäin käyttöön uusi rikosuhrimaksu, jota autoilija joutuu maksamaan esimerkiksi sellaisesta ylinopeudesta, josta määrätään päiväsakkoa.

Hurjimmillaan yritykset ja yhteisöt voivat joutua maksamaan peräti 800 euron rikosuhrimaksua, mikäli ne tuomitaan yhteisösakkoon, KSML kertoo.

Yhteisösakko voidaan tuomita maksettavaksi esimerkiksi silloin, jos yrityksen toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen kuten vaikkapa huomattavan törkeän ylinopeuden ehkäisemiseksi.

Pienistä ylinopeuksista eli rikesakolla rangaistavista rikkomuksista ei kuitenkaan napsahda sen enempää rikosuhrimaksua kuin yhteisösakkoakaan. Lisäksi ns. tavallisilta kansalaisilta perittävän rikosuhrimaksun suuruus on jatkossa aina ”vain” 40 tai 80 euroa.

– Rikoksentekijöiltä perittävän maksun tarkoituksena on vahvistaa valtion rahoitusta rikoksen uhrien tukipalveluihin. Maksulla kerätyistä varoista on arvioitu kertyvän tuottoa uhrien tukipalveluihin käytettäväksi noin 4,5 miljoonaa euroa vuodessa, neuvotteleva virkamies Mervi Sarimo oikeusministeriöstä kertoo Keskisuomalaiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?