Ministeriö valmistelee taas muutosta liikennepalveluihin – nämä ilmaiset yhteydet muuttuvat pian maksullisiksi, ”kokeilu” voimaan jo 1.4.2017 alkaen

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee yhdessä Liikenneviraston, Trafin ja Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kanssa ”saariston liikennepalveluja kehittävää kokeilua Saaristomerellä ja Suomenlahdella”.

Ministeriön antamista tiedoista ei vielä selviä, koskeeko maksullisuus myös maantielauttoja eli losseja. Valkoisella maalatut varsinaiset yhteysalukset ovat ainakin valtion listalla.

Tavoitteena on turvata saariston elinvoima ja kehittymisen perusedellytykset myös tulevaisuudessa. Kokeilu on osa hallituksen kärkihanketta, jossa rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö.

Kokeilun tavoitteena on kehittää saariston liikennepalveluihin ratkaisua, jolla voidaan turvata saariston vakituisten asukkaiden, yritysten, osa-aikaisten asukkaiden ja matkailijoiden liikkuminen ja kuljetukset.

Julkisen talouden tiukentuessa ja saariston vakituisten asukkaiden määrän vähentyessä valtion kustantamien yhteysalusliikenteen palvelut vähenevät. LVM:n mukaan saariston kulkuyhteyksiä ei voida turvata ilman markkinaehtoisia palveluja.

Saariston yhteysalusliikenne on joko valtion hankkimaa kokonaisuudessaan tai valtio myöntää tukea liikenteen hoitoon. Yhteysalusliikenne on tällä hetkellä kaikille käyttäjille maksutonta, ja tämän takia ”alueelle ei ole voinut kehittyä uusia, markkinaehtoisia liikennepalveluja”.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellussa liikennekaaressa on jo purettu markkinoille pääsyä estäviä säädöksiä. Liikennekaari mahdollistaa myös ihmisten ja tavaroiden kuljetuksen yhdistämisen ja helpottaa omalta osaltaan käyttäjien tarpeisiin vastaavien uudenlaisten palvelujen ja palvelukonseptien tarjontaa saaristossa.

Jatkossa saariston yhteysalusliikenteessä kaikilta matkustajilta perittäisiin ”kohtuullinen maksu”. Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle kaksi asetusta, joissa määritellään maksullisuudesta.

Maksut tulisivat voimaan 1.4.2017 kokeilun ajaksi ja maksullisuus jatkuisi vuoden 2018 loppuun saakka.

Maksut ovat ministeriön mukaan ”välttämätön edellytys markkinaehtoisen liikenteen ja uudenlaisen yrittäjyyden kehittymiselle saaristoalueella”. Kokeilussa pyritään hyödyntämään digitalisaation tuomat mahdollisuudet liikennepalvelujen kehittämiselle.

Yhteysalusliikennettä käyttää noin 500 saariston vakituista asukasta. Saariston yhteysalusliikenne aiheuttaa vuosittain 17,5 miljoonan euron kustannukset. Maksujen myötä valtion kustannusten arvioidaan alenevan noin 4 miljoonaa euroa.

Saariston liikennepalveluja kehitetään yhdessä palvelun käyttäjien, tuottajien ja muiden saariston liikennepalveluihin kytkeytyvien sidosryhmien kanssa. Kokeilusta saatavia kokemuksia on tarkoitus hyödyntää Suomen muillakin harvaan asutuilla alueilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?