Liikennevakuutusta säätelevä laki muuttuu 1.1.2017 – tällaisia ovat ensimmäiset upouudet autovakuutukset, katso lista uusista ominaisuuksista

Julkaistu:

lakimuutos
Käytännössä esimerkiksi henkilöautoille tulee myyntiin vuoden alussa täysin uudistetulla hinnoittelulla ja uudella bonusmallilla varustettuja liikennevakuutuksia.
Liikennevakuutusuudistuksen taustalla on vuoden 2017 alussa voimaan tuleva liikennevakuutuslain muutos.

Esimerkiksi LähiTapiola tuo markkinoille ensi vuoden alussa täysin uudenlaisen liikennevakuutuksen henkilöasiakkaille. Kyseisessä tuotteessa liikennevakuutuksen bonus muodostuu asiakkaan henkilökohtaisen vakuutus- ja vahinkohistorian perusteella, mikä tarkoittaa sitä että saman asiakkaan kaikki autot saavat saman bonusprosentin.

Hieman toisin sanoin tämä tarkoittaa siis kakkos- ja kolmosauton bonusta, kun vakuutukset ovat yhden henkilön nimissä. Lisäksi yhden auton vahinko ei laske kaikkien autojen bonuksia, mikä on asiakkaan kannalta ehdoton etu.

Uudessa hinnoittelussa käytetään myös ajo-oikeus- ja ajokorttitietoja siten, että kaikki ajokokemus eri ajoneuvoista voi hyödyttää kuljettajaa suurempana lähtöbonuksena. Tämä on etu erityisesti nuorille hyville kuljettajille uusiin vakuutuksiin.

– Liikennevakuutuslain uudistus mahdollistaa sen, että olemme voineet rakentaa liikennevakuutuksemme kokonaan uudella tavalla asiakaslähtöisesti. Lähtökohtanamme on vahingottomuus ja hyvien kuskien palkitseminen. Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme hyvään liikennekulttuuriin entistä nopeammalla bonuskertymällä. Uuden lain puitteissa on siis pyritty löytämään mahdollisimman kilpailukykyiset sekä asiakasystävälliset ominaisuudet bonuksen kaikille eri osa-alueille, sanoo yksikönjohtaja Tapani Alaviiri LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Uutuuksina liikennevakuutukseen on tulossa yhtiöstä riippuen mm. seuraavia ominaisuuksia:

• Asiakaskohtainen ja henkilökohtainen bonus

• Sama bonus asiakkaan kaikkiin autoihin eli ns. kakkosauton bonus

• Yhden auton vahinko ei laske kaikkien autojen bonuksia

• Lähtöbonus uuteen vakuutukseen ja uudelle asiakkaalle vähintään 20 % tai jopa 30 %

• Lahjabonusta jo 4 vuoden vahingottomalla ajolla

• Maksimibonus 80 % - nykytilassa Suomen korkein bonus

• Bonus kertyy maksimiin jopa jo 8 vuoden vahingottomalla ajolla

• Vahingon vaikutus bonukseen maltillisempi - jatkossa vain -15 %

• Bonusturva uudistuu - on jatkossa henkilökohtainen

Uudet bonusedut sisältävät liikennevakuutukset tulevat myyntiin vuodenvaihteessa 2017 kaikille yksityishenkilöiden vakuuttamille autoille: henkilö-, paketti-, kuorma-, linja-, erikois- ja matkailuautoille. Myös vakuutusyhtiöiden nykyiset asiakkaat voivat halutessaan vaihtaa vakuutuksensa uuteen.

Vahingon vaikutus aiempaa maltillisempi – vahinko ei laske kaikkien autojen bonuksia

Näkyvin uusi ominaisuus on siis LähiTapiolalla kakkosauton bonus, mikä tarkoittaa, että kaikki autot saavat saman bonusprosentin, kun vakuutukset ovat yhden henkilön nimissä. Jos jollekin autoista sattuu vahinko, bonus laskee vain yhdessä autossa - ei siis asiakkaan kaikissa autoissa.

Jatkossa vahingon vaikutus bonukseen on entistä maltillisempi, vain -15 % nykyisen -20 % sijasta. Bonusten alenemisen voi myös estää käyttämällä bonusturvaa, jonka ansaitsee ajettuaan kolme vuotta vahingotta maksimibonuksilla.

Henkilöauton liikennevakuutuksen hinnoittelua on uudistettu myös muilta osin. Käytössä olevien hinnoittelutekijöiden vaikutuksia on tarkennettu uuden lain hengen mukaisesti vastaamaan aiempaa paremmin riskejä eli esimerkiksi vakuutusmaksuja on alennettu niiden kuljettajien osalta, joilla vahinkoriskikin on alhaisempi.

LähiTapiolan mukaan tämä tarkoittaa myös entistä oikeudenmukaisempaa hinnoittelua asiakkaille.

– Liikennevakuutuslain uudistumisen myötä uuden liikennevakuutuksemme hintataso ja bonusetumme ovat erittäin asiakasystävällisiä, ja tavoitteenamme on tarjota huolelliselle kuljettajalle alan edullisin liikennevakuutus yhdistettynä erinomaiseen asiakaspalveluumme ja alueelliseen palveluverkostoomme. Vahingottomuus, oikeudenmukainen hinnoittelu ja asiakkaidemme turvallisuuden tukeminen ovat meille tärkeitä teemoja, jotka olemme onnistuneet tuomaan myös uuteen liikennevakuutukseemme, Tapani Alaviiri sanoo.