160000 peltipoliisin kuvaa vuodessa menee suoraan roskiin – ”Olisi toivottavaa, että turhat välähdykset saataisiin pois” - Autot - Ilta-Sanomat

160000 peltipoliisin kuvaa vuodessa menee suoraan roskiin – ”Olisi toivottavaa, että turhat välähdykset saataisiin pois”

Ylinopeuden sakkorajaa alennettiin syksyllä, mutta tienvarsikamerat ottavat Etelä-Suomen Sanomien mukaan vuodessa 160 000 turhaa otosta.

17.11.2016 10:57

Kun kameratolpan valo välähtää ja mittarissa on selvä ylinopeus, tulossa on sakko. Näin kuitenkaan ei aina käykään, sillä ylinopeutta valvovien tienvarsikameroiden kuvista jopa joka neljäs on tarpeeton.

Näin kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Tämä on yllättävää, sillä ylinopeuden rikesakon rajaa alennettiin syyskuussa yhdellä kilometrillä. Poliisi perusteli muutosta liikenneturvallisuuden parantamisella. Muutos tuli voimaan lokakuun alussa.

Liikenneturvallisuuskeskuksella on tällöin vuodessa noin 160 000 turhaa otosta. Syitä huonoihin kuviin ovat lehden mukaan lumipyry, sumu tai muuten huono keli, jolloin kameralla ei pystytä tunnistamaan autojen rekisteritunnuksia.

Lehden mukaan kuva menee lisäksi poistoon, jos kuljettaja on liikkeellä työnantajafirmansa autolla ja ajaa alle sakkorajan jäävää ylinopeutta. Pikkurikkeestä seuraa huomautus, jota ei lain mukaan lähetetä oikeushenkilöille, esimerkiksi yrityksille.

Ylikomisario Jouni Takala IS:lle: ”Turhat välähdykset pois”

– Paikallispoliisin näkökulmasta olisi toivottavaa, että niin sanotut kameratolppien turhat välähdykset saataisiin pois, Tällöin valvontaa liittyvä epävarmuus vähenisi, ylikomisario Jouni Takala Hämeen poliisilaitoksen Lahden pääpoliisiasemalta kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korosti, että on ymmärrettävää, että joskus esimerkiksi rekisterikilpi ei ole luettavissa.

– Tien päällä liikennettä valvovat poliisit kertovat minulle, että asiakkaiden mukaan poliisin antama sakko muistetaan paremmin kuin kasvottamaksi koettu kameratolpan avulla saatu, sakko, Takala sanoo.

Näin valvonta toimii

Poliisin automaattisen liikennevalvonnan kiinteiden valvontapisteiden kuvaustiedot valokuvineen siirtyvät Helsingin Malmilla sijaitsevaan Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen.

Liikenneturvallisuuskeskus toimii Poliisihallituksen ohjauksessa, mutta kuuluu hallinnollisesti Helsingin poliisilaitoksen alaisuuteen. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen keskeisin tavoite on liikenneturvallisuuden parantaminen.

Keskus käsittelee vuosittain noin 500 000 automaattisen liikennevalvonnan tuottamaa tapausta ja lähettää postitse hoidettavat seuraamukset suoraan ajoneuvon omistajalle tai haltijalle. Muut seuraamukset lähetetään poliisilaitokselle tiedoksi annettavaksi ja esitutkintaa varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?