Ovela yksityiskohta ajokortissa on jäänyt monelta huomaamatta – hoksaatko tahallisen kirjoitusvirheen? - Autot - Ilta-Sanomat

Ovela yksityiskohta ajokortissa on jäänyt monelta huomaamatta – hoksaatko tahallisen kirjoitusvirheen?

Ajokortista löytyy yksityiskohta, jota harva lienee huomannut.

17.11.2016 7:45

Vanhanmallisissa, ennen vuotta 2013 myönnetyissä muovisissa ajokorteissa on erikoinen yksityiskohta, joka lienee jäänyt useimmilta huomaamatta. Kortin ylälaidassa lukevan Ajokortti-sanan alapuolella oleva viiva ei nimittäin olekaan viiva.

Korttia oikein tarkkaan katsoessa huomaa, että viivalta ensisilmäyksellä näyttävä kohta onkin todellisuudessa pikkuruista tekstiä. Viivan muodostavassa tekstissä lukevat sanat ajokortti, körkort ja fin peräkkäin useaan kertaan toistettuna. 19.1.2013 käyttöön otetusta uudesta ajokorttimallista tätä yksityiskohtaa ei kuitenkaan enää löydy.

Ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksesta kertoo, että yksityiskohta on olemassa asiakirjaväärennöksiä ehkäisevänä turvatekijänä.

– Tämä on niin sanottua mikrotekstiä, eli se on turvatekijä asiakirjan aitouden toteamiseksi. Paljaalla silmällä katsottuna se tosiaan näyttää ihan viivalta. Mutta kun sitä katsoo luupilla tai suurennuslasilla, niin siitä erottuu tämmöiset teräväpiirteiset kirjaimet. Väärennöksestä sitten näkyy, jos sen teksti ei olekaan painettua vaan jollain tavalla kopioitua. Suurennoksessa se näkyy sitten puurona, Ranta selittää.

Yhdessä kohtaa tekstiä lukee tarkoituksellisen virheellisesti ajokrotti.

Keskeltä tekstiriviä löytyy kuitenkin poikkeus, sillä yksi ajokortti-sanoista on kirjoitettu virheellisesti muodossa ajokrotti. Rannan mukaan kirjoitusvirhe on niinikään turvallisuustekijä.

– Yhteen aikaan Suomen passeissakin oli tämmöinen samantyyppinen yksityiskohta. Vanhoissa sinikantisissa malleissa, jotka eivät ole enää käytössä, passin takakantta kiersi teksti Suomi Finland, mutta yhdessä kohtaa lukikin Soumi. Tällaisia koukkuja ei varsinkaan ulkomainen väärentäjä välttämättä tajua, Ranta sanoo.

Rannan mukaan henkilöpapereita ammatikseen tutkivat henkilöt huomaavat tarkkasilmäisesti pienetkin poikkeamat.

– Jos keksitään sellainen kone, jolla näitä Suomen passeja halutaan väärentää, niin näillä turvatekijöillä voidaan sitä vaikeuttaa. He, jotka turvatekijöitä ammatikseen katselevat tietävät mitä etsiä, ja jos siellä on poikkeamia, niin siitä voidaan päätellä, että dokumentti on väärennetty, Ranta lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?