IS:n lähteet: Uusi ajoneuvovero aiotaan nuijia läpi nopeutetulla käsittelyllä – kohdistuu mm. ”46-vuotiaaseen ammattikoulun käyneeseen pieni- tai keskituloiseen mieheen” - Autot - Ilta-Sanomat

IS:n lähteet: Uusi ajoneuvovero aiotaan nuijia läpi nopeutetulla käsittelyllä – kohdistuu mm. ”46-vuotiaaseen ammattikoulun käyneeseen pieni- tai keskituloiseen mieheen”

Muun muassa moottoripyörän, mönkijän, mopoauton, moottorikelkan ja veneen omistajaa todennäköisesti rokottava upouusi vuosivero on tulossa Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan hallituksen käsittelyyn jo lähiviikkoina.

15.11.2016 12:57

IS:n lähteiden mukaan uudet verot olisi tarkoitus nuijia läpi nopeutetulla aikataululla. Näin niin sanottua pienajoneuvoveroa päästäisiin perimään veron piiriin kuuluvia laitteita omistavilta kansalaisilta mahdollisesti jo alkuvuodesta.

Esimerkiksi moottoripyörien osalta vero iskisi Suomen motoristit SMOTO ry:n mukaan pahiten ”46-vuotiaaseen ammattikoulun käyneeseen pieni- tai keskituloiseen mieheen”.

Kuvauksen kaltainen henkilö kun on tilastojen mukaan kaikkein tyypillisin moottoripyörän omistaja.

Uuden veron määräytymisen pohjana ei IS:n tietojen mukaan ilmeisesti käytettäisi ainakaan suoraan verotettavan kulkuneuvon päästöjä. Näin vero uusi perustuisikin lähinnä kulkemiseen sopivan laitteen omistamiseen, ei sen käyttöön.

Närää SMOTOssa ja muissa pienajoneuvoalan etujärjestöissä on herättänyt myös se, että edes liikennekäytöstä poisto ei ennakkotietojen mukaan keskeyttäisi veronkantoa.

Usean IS:lle tietojaan antaneen lähteen mukaan tuleva mp- ja venevero on suunniteltu rakenteeltaan sellaiseksi, että se voidaan myöhemmin siirtää valtion liikenneverkkoyhtiön eli ns. Live Oy:n asiakasmaksuksi tai sen osaksi.

Live Oy:n puitteissa kerätyillä maksuilla voitaisiin myöhemmin rahoittaa maamme liikenneverkon ylläpito. Samalla olisi mahdollista poistaa myös kansalaisia yli 50 vuotta kaihertanut autovero.

Liikenneverkkoyhtiöön liittyvät suunnitelmat ja lainvalmistelu on vielä pahasti kesken, joten aiheeseen liittyviä suurempia poliittisia ulostuloja ja julkisia suunnitelmia voineekin ennakoida aikaisintaan ensi vuoden keväälle.

Liikenne- ja viestintäministeriön aiemmin julkaisemien tietojen mukaan liikenneverkkoyhtiö Live Oy voisi aloittaa toimintansa päivämäärällä 1.1.2018.

Uudistuksen aikataulua tarkennettu jutun julkaisun jälkeen saatuihin uusiin tietoihin pohjaten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?