Uudesta ajoneuvoverosta tulossa nykyistäkin kurittavampi? SMOTO: Rekisteristä poistaminen ei ehkä jatkossa riitä, ajoneuvo pitää hävittää jos verosta haluaa vapautua - Autot - Ilta-Sanomat

Uudesta ajoneuvoverosta tulossa nykyistäkin kurittavampi? SMOTO: Rekisteristä poistaminen ei ehkä jatkossa riitä, ajoneuvo pitää hävittää jos verosta haluaa vapautua

Julkaistu: 11.11.2016 16:13, Päivitetty 11.11.2016 14:42

Keskiviikkona 9.11. järjestettiin Helsingissä VI Motoparlamentti. Sen loppupuheenvuorot paljastivat uusia näkökulmia hallituksen suunnittelemasta mm. kevytajoneuvoihin ja veneisiin kohdistuvasta uudesta ajoneuvoverosta.

Motoparlamenttiin oli kutsuttu mukaan mp-alan tärkeimmät toimijat ja viranomaiset ja se käsitteli kolmea aihetta: moottoripyöriä osana liikennejärjestelmää, aiotun mp-ajoneuvoveron vaikutuksia sekä kouluttajakoulutuksen ja vapaaehtoisen ajotaitokouluttamisen kehittämistä.

Eniten keskustelua herätti hallituksen kaavailema moottoripyörien ajoneuvovero.

Eduskunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä (kok) totesi verosta, ettei oikein ymmärrä sitä.

– Minusta valtiovarainministeriön virkamiesten pitää kyetä osoittamaan Suomen motoristit (SMOTO) ry:n selvityksen esittämä väittämä veron negatiivisesta vaikutuksesta vääräksi, mikäli vero aiotaan toteuttaa, Eestilä totesi.

Eduskunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä (kok).

SMOTO:n erikoisasiantuntija Aki Lumiaho kokosi loppupuheenvuorossaan paneelin tulokseksi verojen osalta sen, että veron laadintavaiheessa sen laajempia vaikutuksia tai seurauksia ei ole pohdittu lainkaan.

Ongelmaksi koettiin myös se, että verotus ei kohdistu liikenteeseen vaan omistamiseen, mikä kohtelee moottoripyöriä eriarvoisesti muihin ajoneuvolajeihin verrattuna.

– Vaikuttaa siltä, että verosta on tulossa niin tiukka, että ajoneuvon rekisteristä poistaminen ei riitä, vaan se pitää hävittää ja siitä olla todistus, ennen kuin verosta voi vapautua, Lumiaho sanoi.

Erityisenä ongelmana parlamentti piti sitä, että veron seurauksena ihmisillä ei ole varaa uusia pyöriään, vaan he tekevät matkaa vanhalla kalustolla, jolloin he eivät pääse osallisiksi uusista teknisistä turvallisuusratkaisuista, kuten ABS-jarruista ja luistonestosta yms.