Ajoneuvoveron maksaminen viivästyi kaksi päivää – kolmen euron viivekorosta aiheutui todella iso harmi - Autot - Ilta-Sanomat

Ajoneuvoveron maksaminen viivästyi kaksi päivää – kolmen euron viivekorosta aiheutui todella iso harmi

Tänne tyssäsi Audi-kuskin matka.

Julkaistu: 11.11.2016 7:43

Henkilöautoa käyttävän on maksettava autovero prikulleen ajallaan, jottei käy kuten kävi noin 50-vuotiaalle miehelle, jonka ulkomaanmatka katkesi Vaalimaan raja-asemalla.

Mies oli matkalla Venäjälle. Hotellit ja muut varaukset oli tehty ja maksettu. Tarkoitus oli mennä itänaapuriin varhain elokuisena aamuna – mutta toisin kävi.

Rajavartija huomasi, että Audin ajoneuvovero oli maksamatta.

Vero olisi pitänyt maksaa 1. elokuuta, kolme viikkoa rajanylitysyritystä aiemmin.

Autoilijalle kirjoitettiin ajoneuvoverorikkomuksesta 420 euron sakkolappu, joka koostui 10 päiväsakosta. Päiväsakon hinnaksi tuli 42 euroa.

Sakotettu kiisti teon, koska hän oli maksanut ajoneuvonsa veron ensimmäisen osan – 119 euroa. Vero oli maksettu 3. elokuuta.

Mies harmitteli rajalla, kun matka jäi tekemättä ja siitä koitui melkoiset kulut.

Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista kerrotaan, että ajoneuvovero on maksettava ajallaan.

– Ellei maksu ole hoidettu viimeistään eräpäivänä, on auto käyttökiellossa, kertoo verotusyksikön päällikkö Tuovi Tervasmäki Trafista.

Kun ajoneuvovero on erääntynyt, ei autolla saa ajaa eikä sitä saa viedä maasta.

Ajoneuvoverolipussa on maininta, että eräpäivän jälkeen maksettaessa on laskun summaan lisättävä viivekorko, joka on vähintään 3 euroa.

Audin omistajalle lähetettiin elokuun puolessa välissä muistutus; Trafissa odotettiin edelleen 3 euron korkosummaa. Hän ei maksanut laskua ennen Venäjän-matkaansa ja matka jäi näin tekemättä.

Muutos vireillä käytäntöön

Tervasmäen mukaan parhaillaan on työn alla muutoshanke, jotta vastaavat ongelmat voitaisiin välttää. Se edellyttää kuitenkin lainsäädännön muutosta. Maksamatta jäänyt viivekorko voitaisiin hoitaa niin, että se maksettaisiin seuraavassa ajoneuvoveron erässä.

Kun Salpausselän syyttäjäviraston syyttäjä sai noin kuukausi sitten 420 euron sakkolapun vahvistettavakseen, hän mitätöi sen.

Syyttäjä hyväksyi Audi-kuskin selvityksen, jonka mukaan hän ei tiennyt autonsa olevan käyttökiellossa.

Syyttäjän näkemys oli, että kyse ei ollut rikoksesta, koska teko ei ollut tahallinen.Vesa Näveri