Ottiko Helsinki askeleen kohti ruuhkamaksuja kaikessa hiljaisuudessa? HS: Suunnitelma voimaan vuoden 2017 alussa, ”nopein keino vähentää liikennemääriä” - Autot - Ilta-Sanomat

Ottiko Helsinki askeleen kohti ruuhkamaksuja kaikessa hiljaisuudessa? HS: Suunnitelma voimaan vuoden 2017 alussa, ”nopein keino vähentää liikennemääriä”

Ruuhkamaksut ovat mukana Helsingin ympäristölautakunnan viime viikolla hyväksymässä ilmansuojelusuunnitelmassa, kertoo Helsingin Sanomat.

8.11.2016 15:24

Maksujen taustalta löytyvät muun muassa pääkaupunkiseudulle tuloaan tekevät ns. kaupunkibulevardit eli käytännössä Helsinkiin johtavien moottoritiemäisten väylien muuttaminen kaduiksi.

Isojen maantieväylien välityskyvyn supistamisen ja viereen rakennettavien satojen ellei jopa tuhansien asuintalojen myötä kaupungilla on jatkossa suurta tarvetta rajoittaa Suomen vilkkaimman tien eli Kehä 1:n sisäpuolella kulkevaa liikennettä.

”Tämä tarkoittaa, että Helsingin täytyisi löytää keino, jolla kantakaupungin alueelle tulevien autojen määrää vähennetään tuntuvasti. Ruuhkamaksut saattaisivat olla yksi tapa tehdä niin”, HS kirjoittaa.

Ruuhkamaksujen toteutuminen ei siis vielä ole varmaa, mutta niiden mukanaolo tuoreessa ilmansuojelusuunnitelmassa on selvä askel kohti valittua suuntaa.

Liikenteen väheneminen ilman pakkoa tai rangaistusmuotoisia eli ”ohjaavia” maksuja ei ole nykyisten arvioiden mukaan todennäköistä.

Se on kuitenkin jo selvää, että nyt hyväksyttyyn ilmansuojelusuunnitelmaan tullaan jatkossa varmuudella vetoamaan, kun kaupunki ja valtio tekevät liikenteeseen ja asumiseen liittyviä ratkaisujaan.

”Viime keväänä valmistuneen Helsingin seudun liikenteen (HSL) selvityksen mukaan maksun kerääminen voitaisiin toteuttaa niin sanotulla porttimallilla, jossa auto tunnistetaan automaattisesti ja lasku tulisi suoraan kotiin”, HS summaa tilannetta ja kertoo, että ”useiden mallinnusten perusteella ajoneuvoliikenteen ja pysäköinnin hinnoittelu olisi tehokkain ja nopein keino vähentää liikennemääriä ja typpioksidien määrää kaupunki-ilmassa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?