IS selvitti 7 paikkakunnan tilanteen – lumikaaos ruuhkautti rengasliikkeet: ”Jonot kolme tuntia”

rac

Julkaistu:

Talvirenkaille alkaa olla nyt akuutti tarve lähes koko Suomessa. Jos renkaidenvaihto omatoimisesti ei tule kysymykseen, on autonomistajien syytä varautua jonoihin renkaanvaihtopalvelua tarjoavissa rengasliikkeissä.
Keskiviikoksi pääkaupunkiseudulle luvattu lumisade ruuhkautti espoolaisen Huoltoritarit-yrityksen tiistaina. Ensimmäiset autoilijat kurvasivat jonottamaan renkaidenvaihtoon jo aamuseitsemän jälkeen, hyvissä ajoin ennen renkaidenvaihtopisteen avautumista. Päivän mittaan tien varteen kertyi kymmenien autojen jono.

Ilta-Sanomat selvitti keskiviikkona iltapäivällä, kuinka ajokelien vähittäinen muuttuminen talvisiksi on näkynyt renkaanvaihtoliikkeissä eri puolilla Suomea.

Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomessa renkaanvaihtosesonki on edelleen täydessä vauhdissa ja jonotukseen on syytä varautua. Itä- ja Pohjois-Suomessa suurin kiire vaikuttaa jo hellittäneen.

Yllä olevalta videolta voit katsoa kuinka renkaidenvaihdon voi tehdä näppärästi ja turvallisesti kotipihalla.


TURUSSA satoi aamuvarhaisella kevyesti lunta, joka päivän mittaan suli pois. Toimitusjohtaja Petri Saari RengasCenter Turusta kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että yrityksessä on vaihdettu parin viime viikon aikan talvirenkaita autojen alle kovaan tahtiin. Päivässä autoja on käsitelty keskimäärin noin sata. Kiireitä on luvassa myös tuleville päiville, sillä ajanvarauskalenterissa ei juuri vapaita aikoja ole.

– Tämä viikko alkaa olla aika täysi, Saari kertoo.


Hänen mukaansa renkaanvaihtosesonki Turun suunnalla on nyt kiivaimmillaan ja jatkuu sellaisena vielä tovin.

– Vielä yli puolella säilöasiakaskunnastamme on talvirenkaat vaihtamatta, Saari viittaa niihin autoilijoihin, jotka säilyttävät renkaitaan liikkeen tiloissa.


TAMPEREELLA renkaanvaihtoruletti alkoi todenteolla viime viikolla kertoo Rengasmarket Nekalassa työskentelevä Marko Peuraniemi. Kyseinen yritys palvelee renkaan vaihtajia vain ajanvarauksella, eikä sen lähistöllä ole näin ollen nähty pitkiä autojonoja. Kiire on kuitenkin ollut kova kun talvirenkaita on vaihdettu noin 80 autoon päivässä.

– Kovin kiire alkoi viime viikolla. Ajanvarauskalenteri täyttyi todella nopeasti ja puhelinvaihde ruuhkautui täysin. Nyt pahin vaikuttaisi olevan ohi ja kalenterissa alkaa olla vaihtoaikoja enenevässä määrin, Peuraniemi kertoo.


KOTKASSA taivas oli keskiviikkona kello kolmen aikaan iltapäivällä sakeana lumesta. Talvinen ajokeli oli saanut pahimman renkaanvaihtoruuhkan hellittämään Kotkan Rengaspalvelu Oy:ssä.

– Sää on sellainen, että kaikki eivät nyt uskalla lähteä liikenteeseen. Koko ajan täällä kuitenkin renkaita vaihdetaan. Hommaa riittää, Tomi Nikkinen kertoi työpäivänsä lomassa.


Renkaanvaihtoon on päässyt ilman ajanvarausta, mikä on näkynyt myös pitkinä jonoina.

– Jonot ovat olleet sellaista kolmea tuntia aivan järjestään, Nikkinen kertoo.

Nikkisen arvion mukaan renkaanvaihtoruuhkien purkautuminen kestää vielä muutamia päiviä.

– Ensi viikolla hellittää, hän arvelee.


JYVÄSKYLÄSSÄ autoilijat ovat myös varautuneet liukkaisiin keleihin sankoin joukoin. Kari Lajunen Rengasliike Kumisedästä kertoi, että keskiviikolle ei enää iltapäivällä ollut lainkaan vapaita renkaanvaihtoaikoja. Myös torstain kalenteri alkoi jo uhkaavasti täyttyä.

– Huomiselle torstaille on jäljellä enää muutama ajanvarausaika, Lajunen totesi.

Keskiviikkona iltapäivällä keli Jyväskylässä oli lämpötilansa puolesta nollassa.

– Jonosta otetaan ne, mitä pystytään. Pahimmillaan jonotusaika on ollut siinä kaksi tuntia, hän jatkoi.

Lajusen mukaan renkaita on vaihdettu Jyväskylässä jo noin kuukauden ajan, mutta kiireen odotetaan hellittävän vasta ensi viikolla.

– Kaksitoistatuntisia työpäiviä olemme tehneet ja aukioloaikaa on pidennetty kello 20 saakka.


VAASAN Rengasmarketissa oli keskiviikkona määrä vaihtaa talvirenkaat alle noin 70 autoon. Renkaidenvaihtoja kyseisessä yrityksessä on suoritettu myös ilman ajanvarausta asiakkaiden odottaessa. Kiireisimpinä päivinä jonossa on ollut Erkki Raunion mukaan kymmenestä kahteentoista autoa. Neljä vuosikymmentä alalla toimineen Raunion mukaan kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen, sillä renkaanvaihtosesonki on ollut käynnissä jo hyvän tovin.

– Ensimmäiset talvirenkaat, kitkat, vaihdettiin yrityksessämme asiakkaan autoon viikolla 38 (19.9.–25.9.). Aika käsittämätöntä. En muista, että sesonki olisi koskaan aikaisemmin ollut yhtä pitkä, Raunio ihmettelee.

Mitään yksittäistä syytä hän ei osannut renkaanvaihtosesongin pidentymiselle äkkiseltään sanoa.

– Olisivatko ihmiset nyt vihdoin järkiintyneet, Raunio pohtii.


Hyvissä ajoin alkaneesta varautumisesta talven tuloon huolimatta kiireitä on luvassa Vaasan Rengasmarketissa myös ainakin pariksi seuraavaksi päiväksi.

– Silmieni edessä on tällä hetkellä kuusi maksavaa asiakasta odottamassa, Raunio kertoi puhelimitse. Vuonna 1977 ensimmäisen oman rengasliikkeen perustanut Raunio kertoo, että renkaanvaihtosesongin käynnistyminen tuo aina ylimääräistä jännitystä yrittäjälle.

– Kyllä minulla ainakin tapaa mennä vatsa hieman sekaisin kun mietin kuinka kovia ja pitkiä päiviä on tiedossa.

Suomen pohjoisimmissa ja itäisimmissä osissa pahimmat renkaanvaihtokiireet alkavat olla vähitellen takana päin.


JOENSUUSSA jonot renkaidenvaihtoon ovat jo hellittäneet. Seudulle satoi viime viikon keskivaiheilla 5-10 senttimetriä lunta, joka on tosin jo sulanut pois. Ensilumen saapumista edelsi kuitenkin parin viikon tiivis renkaanvaihtoruletti.

– Kiireisimmässä vaiheessa kaikkia asiakkaita ei pystytty palvelemaan, Timo Lehto Euromaster Joensuusta kertoo.


Tämä sai Lehdon mukaan kaupungissa aikaan eräänlaisen ketjureaktion.

– Ihmiset ajelivat edestakaisin rengasliikkeestä toiseen etsimässä paikkaa, missä saada talvirenkaat vaihdetuksi, Lehto kuvailee.

– Nyt kiire alkaa hiipumaan ja renkaanvaihtosesonkia on jäljellä enää noin viikko, Lehto arvioi. Hänen mukaansa suuressa osassa seudulla liikkuvia autoja on talvirenkaat jo käytössä.


OULUSSA tilanne on enemmän tai vähemmän Joensuun kaltainen. Petri Haipus Suomen Rengas-Heikki Oy:stä kertoo, että yrityksen rengashotellissa säilötyistä talvirenkaista enää noin 10 prosenttia odottaa vaihtotoimenpiteitä.

Haipuksen mukaan renkaanvaihtokiireet alkoivat yrityksessä todenteolla lokakuun ensimmäisellä viikolla. Hektisin tilanne ajoittui viime viikkoon.

Vaikka suurin kiire on jo ohi, renkaita on vaihdettu taajaan vielä keskiviikkona.

Suuria jonoja Suomen Rengas-Heikkiin ei ole ollut ja talvirenkaat on saatu alle pahimmillaankin verrattain lyhyellä odotusajalla.

– Pahimmillaan jonotusaika on ollut 30–40 minuuttia, Haipus kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt