Viimeinen mahdollisuus uusia kortti vanhalla säännöllä – nämä kirjaimet voimassa huomisesta alkaen vain viisi vuotta, ajo-oikeus voi hävitä takautuvasti - Autot - Ilta-Sanomat

Viimeinen mahdollisuus uusia kortti vanhalla säännöllä – nämä kirjaimet voimassa huomisesta alkaen vain viisi vuotta, ajo-oikeus voi hävitä takautuvasti

Jos haet huomenna tiistaina kaksoiskappaletta ajokortille joka on myönnetty ennen 19.1.2013, ei uusi kortti olekaan enää voimassa kuten ennen.

31.10.2016 11:39

Vielä tänään hankitut ajokortin kaksoiskappaleet ovat voimassa kuten ennenkin eli 18.1.2033 tai kortinhaltijan 70-vuotissyntymäpäivään asti.

Huomenna ja siitä eteenpäin uusittu kortti on voimassa nykyisestä poiketen vain 2, 5 tai 15 vuotta kortin myöntämispäivästä.

Erityisen suuri merkitys uudella säännöllä on nykyisille kuorma- ja linja-autokortin haltijoille, joiden korttiin merkitystä sallitusta ajo-ajasta saattaa kortin uusimisen yhteydessä kadota jopa yli kymmennen vuoden mittainen pätkä.

Ajokortin kaksoiskappaletta pitää hakea silloin, kun kortinhaltijan nimi on muuttunut, ajokortti on kadonnut, varastettu, rikkoutunut tai kokonaan tuhoutunut, ajokortin erityisehdot ovat muuttuneet tai asiakas hakee alkolukollista ajo-oikeutta poliisilta.

Näin C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE -luokkien ajo-oikeudet muuttuvat; neljä esimerkkitapausta:

  • Olet alle 65-vuotias: Kun haet uutta ajokorttia esim. kadonneen tilalle, tulee uuden kortin voimassaoloajaksi 5 vuotta kortin myöntämispäivästä.

  • Olet yli 65-, mutta alle 68-vuotias: Saat ajokortin kaksoiskappaleen, joka on voimassa 70-vuotissyntymäpäivääsi.

  • Olet yli 68-, mutta alle 70-vuotias: Saat ajokortin kaksoiskappaleen, joka on voimassa kaksi vuotta kortin myöntämispäivästä.

  • Olet yli 70-vuotias: Saat ajokortin kaksoiskappaleen, joka on voimassa yhtä kauan kuin aiempikin korttisi oli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?