Onko sinulla kuorma-autoon oikeuttava C-luokan ajokortti? Ajo-oikeudestasi saattoi hävitä viime yönä takautuvasti jopa 12 vuotta! - Autot - Ilta-Sanomat

Onko sinulla kuorma-autoon oikeuttava C-luokan ajokortti? Ajo-oikeudestasi saattoi hävitä viime yönä takautuvasti jopa 12 vuotta!

Ajokorttien voimassaoloajat muuttuivat viime yönä takautuvasti. Jatkossa vanhan säännön kortti on todellinen arvopaperi, jota ei välttämättä kannata kantaa lompakossa mukanaan esimerkiksi pikkujouluihin.

Esimerkiksi kuvan vuoteen 2061 asti ulottuva ajo-oikeus ei enää pidä paikkansa. Todellisuudessa kuvan kortti on merkinnästä huolimatta voimassa vain vuoteen 2033 saakka. Jos kortin joutuu uusimaan esimerkiksi tänään 1.1.2016, katoaa sallitusta ajoajasta vielä puolitoista vuotta lisää.

1.11.2016 7:41

Vielä eilen esimerkiksi öisen lompakkovarkauden yhteydessä varastetun tai muuten kadonneen kortin pystyi uusimaan vanhan säännön mukaan. Sen mukaan kortin uusiminen ei vaikuttanut ajo-oikeuksien voimassaoloon.

Vaan toisin on tänään.

Jatkossa C- ja D-luokan eli kuorma- ja linja-autojen kuskinpukille oikeuttava ajo-oikeus on nimittäin voimassa enintään viisi vuotta kerrallaan, mikäli ajokortin joutuu jostain syystä uusimaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos ajo-oikeutetun kortti häviää, siihen hankkii lisää kirjaimia tai kortin joutuu esimerkiksi nimenmuutoksen vuoksi vaihtamaan uuteen, saattaa raskaan kaluston ajo-oikeudesta hävitä karkeasti kerralla jopa 12 vuoden mittainen pätkä.

  Entäs B-kortilliset?

Henkilöauto-, mopo-, moottoripyörä- ja traktorikorttien osalta ajokortti myönnetään lisäksi tästä päivästä eteenpäin korkeintaan viideksitoista vuodeksi kerrallaan.

Voimassa olevan lain myötä kaikki nykyiset ajokortit vanhenevat viimeistään 18.11.2033 – korttiin mahdollisesti merkitystä huomattavankin paljon kauemmas ulottuvasta päivämäärästä huolimatta.

Näin ollen kadonneen B-kortin uusija häviää puolentoista vuoden ajan myös voimassaoloajassa, mutta ei lähellekään niin paljon kuin C- tai D-kortillinen.

Kun ajo-oikeuden voimassaolo on päättymässä, kansalaiselle lähtee Trafilta kirje. Kirjeessä muistutetaan asiasta ja annetaan ohjeet ajokortin (maksulliseen) uusimiseen.

Aiotko pitää jatkossa ajokortistasi nykyistä parempaa huolta? Voit kommentoida aihetta alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?