Suomalaisten asiantuntijoiden väite: Ilmastonmuutos ratkaistaan pitkälti liikenteessä – ”pohditaan dieselajoneuvojen kieltämistä” - Autot - Ilta-Sanomat

Suomalaisten asiantuntijoiden väite: Ilmastonmuutos ratkaistaan pitkälti liikenteessä – ”pohditaan dieselajoneuvojen kieltämistä”

Ensi viikolla käynnistyvien Energia 2016 -messujen Päästötön tulevaisuus -seminaarin asiantuntija, Neo-Carbon Energy -ohjelmasta vastaava Pasi Vainikka VTT:stä muistuttaa tilannekuvan energia-alalla muuttuvan nyt nopeasti.

Kuvassa VW:n näkemys sähköauton latauspistokkeesta.­

20.10.2016 18:02

– Lasketaanko Suomessa liikaa biodieselin varaan, kun maailmalla pohditaan dieselajoneuvojen kieltämistä ja markkinoille tulee useita lähes 500 kilometrin säteellä toimivia täyssähköautoja, Vainikka kysyy.

Ilmastosopimus ja EU:n tavoitteet määrittävät hallituksen energia- ja ilmastostrategian perusteella tehtäviä poliittisia päätöksiä. Uusiutuvan energian osuus tulee nostaa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin ja omavaraisuus yli 55 prosenttiin.

– Tulevaisuuden energiajärjestelmä perustuu uusiutuviin energialähteisiin ja on päästötön ja hiilineutraali. Se edellyttää myös kuluttajien vahvaa osallistumista energiamarkkinoihin, toteaa Aalto-yliopiston professori Matti Lehtonen.

Lehtosen mukaan kuluttajat tuottavat jatkossa itse osan energiasta ja osallistuvat energiajärjestelmän ylläpitämiseen vähentämällä korvausta vastaan hetkellisesti omaa kulutustaan sekä myymällä pientuotannosta ylijäävää energiaa.

Kuluttajien omina energiavarastoina voidaan tulevaisuudessa käyttää muun muassa sähköautojen akkuja.

Energia 2016 -tapahtumakokonaisuus järjestetäänTampereen messu- ja urheilukeskuksessa 25.–27.10.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?