Liikenneturvallisuusjohtaja: Jos autokantaa uudistettaisiin, kevyen liikenteen onnettomuudet vähenisivät

Instituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkarin mukaan henkilöauton kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet vähentyisivät huomattavasti, jos autokantaa uudistettaisiin.

Tänä vuonna jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on kuollut 15 vähemmän kuin viime vuonna.

– Autojen uusin turvateknologia pienentää huomattavasti riskiä joutua onnettomuuteen sekä lieventää onnettomuudesta aiheutuvia vammoja.

Kevyen liikenteen osalta kulunut vuosi on ollut edellisvuosia parempi, selviää Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportista. Tänä vuonna jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on kuollut 15 vähemmän kuin viime vuonna. Onnettomuusmäärä on pienin viiteen vuoteen.

– Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat painottuvat kuitenkin usein pimeään loppuvuoteen, joka on vielä edessä. Heijastimien ja pyöräilykypärän tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, OTIn yhteyspäällikkö Tapio Koisaari sanoo tiedotteessa.

Liikenneonnettomuuksissa on kuollut ennakkotietojen mukaan elokuun loppuun mennessä 172 ihmistä. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla kuoli 12 ihmistä enemmän.

Nuorten onnettomuudet vähentyneet

Raportin mukaan on positiivista, että nuorten aikuisten aiheuttamat onnettomuudet ovat vähentyneet hieman viime vuosista. Kesän kuolinonnettomuuksista lähes puolet oli tieltä suistumisia. Niistä viidesosa tapahtui silti alle 25-vuotiaille kuljettajille.

– Kokonaisuudessaan nuorten onnettomuuksissa on ollut positiivista kehitystä ja määrä on toistaiseksi hiukan aiempia vuosia alhaisempi. Nyt sattuneet rajut suistumisonnettomuudet ovat valitettavasti nuorille hyvin tyypillisiä. Esimerkiksi päihteiden käyttö näkyi kesällä näissä onnettomuuksissa, Koisaari kertoo.

Kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia tapahtui eniten Pohjois-Savossa. Elokuun loppuun mennessä onnettomuuksia on sattunut siellä 11 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Pirkanmaalla kuolinonnettomuuksia on tapahtunut sen sijaan 11 vähemmän.

Onnettomuustietoinstituutti toimii osana Liikennevakuutuskeskusta. Raportissa tarkasteltiin vuosina 2010–2016 tapahtuneita liikenneonnettomuuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?