Ollilan km-vero saattaa nousta taas esille: Suomen entinen pääministeri nimitetty selvittämään liikenteen tulevaisuutta – keskiössä uudet bisnekset

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on asettanut kolme selvityshenkilöä pohtimaan visiota liikenne- ja viestintäjärjestelmän tilasta vuosina 2030 ja 2050.

5.9.2016 9:25

Selvityshenkilöinä toimivat entinen keskustalainen pääministeri Esko Aho, SAK:n johdon neuvonantaja Lauri Lyly sekä Pivot5 Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Inka Mero. Selvitysryhmän puheenjohtajana toimii Aho.

Selvitysryhmän tavoitteena on tuottaa visio siitä, miten ”liikenne- ja viestintäjärjestelmää kehittämällä tuetaan Suomen hyvinvointia, kilpailukykyä ja kansantaloutta”.

Visiossa kuvataan liikenne- ja viestintäjärjestelmän tila vuosina 2030 ja 2050 sekä kartoitetaan keinot, joilla tavoitetilaan päästään.

– Hallituksen tavoitteena on luoda suotuisa ympäristö digitaalisille palveluille ja uusille liiketoimintamalleille. Haluamme, että Suomi kehittyy tavara- ja tietovirtojen houkuttelevaksi kauttakulkumaaksi ja investointikohteeksi, jossa kehitetään ja tarjotaan maailman kehittyneimpiä liikenteen ja viestinnän palveluita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Selvitystyössä tarkastelun kohteena on koko liikenne- ja viestintäjärjestelmä ja sen liiketaloudellisen kehittämisen mahdollisuudet.

Ministeriön mukaan liikenne- ja viestintäinfrastruktuurille kohdistuvat vaatimukset muuttuvat tulevaisuudessa voimakkaasti muun muassa digitalisaation, palveluistumisen ja automaation myötä.

Kartoitettavassa tavoitetilassa liikenne- ja viestintäverkot ja alojen palvelut vastaavat joustavasti asiakkaiden tarpeisiin, aiheesta julkaistu virallinen tiedote maalailee.

Työryhmän puheenjohtaja Esko Aho.

Tarkastelun kohteena on koko Suomen tie-, rautatie-, meriväylä-, satama- ja lentoasemaverkosto.

Lisäksi arvioidaan miten tele- ja viestintäverkot tukevat tulevaisuuden liikenteen ja viestinnän palvelutarvetta tehokkaasti. Yhteyksiä tarkastellaan niin kotimaan kuin ulkomaan yhteyksienkin näkökulmasta.

Selvityksessä halutaan huomioida myös ilmastonmuutoksen ja energiakysymysten vaikutukset liikenne- ja viestintäaloilla.

Ministeri Bernerin mukaan tulevaisuuden liikenne- ja viestintäjärjestelmä on kokonaisuus, jonka osana liikenteen alalle syntyy kokonaan uutta, kestävää liiketoimintaa.

Esko Aho on aiemmin toiminut mm. Nokian yhteiskuntasuhdejohtajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?