Kaksoiskytkinvaihteisto ei ole mikään uusi keksintö, vaikka niin voisi äkkiä luulla. Sen toimintaperiaate on kuvattu jo ennen toista maailmansotaa, mutta aikakaudella ei ollut sopivaa tekniikkaa käytössä laitteen rakentamiseksi.
Todenteolla kaksoiskytkinlaatikoita alettiin kehittämään 1980-luvun alussa. Vuonna 1981 jätetyt patenttihakemukset muuttuivat lihaksi englantilaisen AP:n rakentaessa prototyyppivaihteistoja muun muassa Peugeot 205:seen. Ensimmäinen laatikoita tositoimissa kokeillut yritys oli Porsche, joka varusti 956- ja 962-kilpa-autonsa PDK-vaihteistoilla. Sarjatuotantoautoista ensimmäinen oli puolestaan Volkswagen Golf R32 vuonna 2003.
Vaikka kaksoiskytkinlaatikoilla ei ainakaan VW:n tapauksessa ole ollut kovin hyvä maine, on ongelmista suurin osa selätetty jo vuosien aikana. Tämä ei kuitenkaan poista käyttäjän vastuuta oikeaoppisesta kaksoiskytkinvaihteiston käytöstä.
1. Pidä mäessä auto paikallaan jarrulla, älä kytkimellä
Mekaanisesti katsottuna kaksoiskytkinautomaatti on lähempänä tavallista manuaalivaihteistoa kuin perinteisesti turbiiniautomaattia. Siksi vaikkapa loivassa ylämäessä auto on pidettävä paikallaan jarrulla, eikä sitä saa päästää ”kytkintä vasten” pitämään itseään paikallaan. Tavallisessa momentinmuunninautomaatissa tämä ei ole niinkään suuri ongelma, mutta kaksoiskytkinlaatikossa se kuluttaa kytkinlevyä ja lämmittää laatikkoa.
2. Älä ryömitä autoa, jos vain pystyt välttämään sen
Auton ryömittämistä pitäisi myös välttää, samasta syystä kuin ykköskohdassa. Hidas ryömittäminen varsinkin jarrua vasten kuluttaa kytkinlevyjä hurjasti, aivan kuten kytkimen luistattaminen manuaalilaatikkoisessa autossa. Märkälevyversiot eivät kuumene tai kulu niin pahasti kuin kuivat tai yksilevyiset kytkimet, mutta niidenkin turhaa ryömittämistä on viisasta välttää.
3. Vaihda viisaasti, vältä häiritsemästä automatiikan toimintaa
Älä vaihda käsin pienemmälle kun painat kaasua, äläkä isolle kun jarrutat. Kaksoiskytkinlaatikossa on vaihteiston ”aavistama” seuraava vaihde jo kytkettynä: tähän perustuu sen vaihtonopeus, joka nopeimmissa laatikoissa on vain 8 millisekuntia. Auto myös tulkitsee ajotilanteita ja laittaa vaihteita sen mukaan päälle: esimerkiksi jarrulle mentäessä se valmistautuu vaihtamaan pienemmälle vaihteelle, joten samaan aikaan käsin suuremmalle vaihteelle vaihtaminen aiheuttaa turhaa edestakaisin vaihtamista. Tämä vie aikaa ja kuluttaa vaihteensiirtomekanismia.
4. Launch control liikennevaloista – jarrulla seisominen on myrkkyä
Jos kaksoiskytkimellä varustettu autosi on pakko syöksäyttää liikennevaloista niin nopeasti kuin mahdollista, tee se pienimmällä mahdollisella haitalla: älä seiso jarrulla pitkään. Perinteisellä automaattivaihteistolla ”jarrua vasten” kierrosten kerääminen ei ole niin iso ongelma sillä nestekytkin pyörii joka tapauksessa. Kaksoiskytkinlaatikolla varustetut autot on yleensä varustettu turvajärjestelmällä joka pudottaa kierrokset alas jos autoa pyritään pitämään väkisin jarrulla paikallaan – silti tämä kuluttaa turhaan kytkinlevyjä.
Jason Fenske panee paremmaksi ja luettelee viisi seikkaa kaksoiskytkinvaihteiston käyttöön liittyen. Video lisätty 28.7.