Polkupyörien valaisin- ja kellosäännöt muuttuivat muutama päivä sitten – pykäliin tullut lukuisia kevennyksiä

Polkupyörien valo- ja heijastinvaatimukset kevenevät, kertoo Trafi.

6.7.2016 8:46

Polkupyörässä pitää edelleen pimeällä tai hämärässä ajettaessa olla edessä ainakin yksi valkoinen valo. Lisäksi polkupyöriin saa asentaa taakse punaisia valoja ja sivulle keltaisia valoja.

Polkupyörän valaisimien minimi- ja maksimikorkeusvaatimukset ovat kuitenkin poistuneet 1.7.2016 alkaen.

– Nämä korkeusvaatimukset olivat aikansa eläneitä rajoituksia emmekä katsoneet, että vaatimusten poistamisella olisi vaikutusta liikenneturvallisuuteen. Nyt on sitten ihan laillisestikin mahdollista asentaa esimerkiksi keltaiset pinnavalot polkupyörään. Valaisimet voi myös korvata ominaisuuksiltaan vastaavilla polkupyöräilijään kiinnitetyillä valaisimilla eli etuvalona voi käyttää vaikka otsalamppua, sanoo trafin erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen.

Polkupyörässä tulee jatkossakin olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai ruskeankeltaiset sivuheijastimet.

Urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa polkupyörässä ei kuitenkaan vaadita etu- eikä sivuheijastimia valoisaan aikaan ajettaessa.

– Nyt poistuu vaatimus poljinheijastimista. Käytännön tasolla vaatimus on ollut kohtuuton, sillä moniin lukkopolkimiin tällaisten heijastimien asennus on ollut hankalaa, toteaa Kärkkäinen.

Lisäksi poistettiin vaatimus polkupyörien soittokellosta.

– Kuitenkin polkupyörässä pitää olla jonkinlainen äänimerkinantolaite, mutta tekniikkaa ei enää rajata, tarkentaa Kärkkäinen.

Muutoksilla on vaikutuksia myös kevyiden sähköajoneuvojen teknisiin vaatimuksiin. Nyt pimeällä ja hämärässä ajaessa riittää ajovalaisimen lisäksi henkilöön kiinnitettävä heijastin. Kevyissä sähköajoneuvoissa ei siis enää tarvitse olla kiinteitä heijastimia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?