Suomen presidentin panssaroitu virka-auto lepää nyt Vehon autohallissa – syynä korkein mahdollinen turvaluokitus

Presidentti Martti Ahtisaaren käytössä ollut Mercedes 600 SEL V12 Guard on päätynyt takaisin sen aikanaan luovuttaneen Vehon haltuun. Taustalta löytyy suomalaisessa autokaupassa harvinainen turvallisuussyy.

Martti Ahtisaaren virka-auto päätyi takaisin maahantuojan halliin.

28.6.2016 14:56

Toukokuussa Lahden Classic Motorshowssa oli esillä Mercedes-Benzin muhkean W140-sarjan, eli vuonna 1991 esitellyn S-mallin erikoinen edustaja.

Kyseessä oli auton oheen liitetyn esittelytekstin mukaan se kaikkein suurin versio mitä Mercedes autosta aikanaan tuotti, eli V12-moottorilla varustettu pitkäkorinen panssaroitu Lang-malli ja tietysti mustana. Kun etulokasuojista löytyivät myös paikat lipputangoille, ymmärsi helposti että kyseessä on jotain varsin erikoista.

Paljastui, että kyseinen S-Mersu oli ostettu aikanaan valtion varoilla, Suomen tasavallan presidentin virka-autoksi ja valtakunnan ykköshöökiksi.

Tasavallan presidentin virka-Mersu poistumassa Malliapu Oy:n pihasta vuonna 1995.

Presidentti Martti Ahtisaari astui Mersustaan Karkkilassa 1995.

Auton nykyistä omistajaa tiedustellessa selvisi, että kyseinen autoyksilö on - ei suinkaan keräilijä- tai harrastajahenkisen yksityishenkilön, vaan Mercedes-Benziä vuodesta 1939 tuoneen Veho Oy:n omistuksessa.

Ehkäpä perinteikkään perheyhtiön omiin kokoelmiin museoitavaksi ajateltu yksilö, oletimme ensin.

Mitä vastasikaan panssari-Mersun maahantuonut Veho?

Päätimme kysyä Veholta, saisiko ex-TP:n panssari-Ässää lainata, vaikkapa vain muutamaksi tunniksi.

Olisihan ollut enemmän kuin kiinnostavaa kertoa IS:n lukijoille, millaista kyytiä ”Ahtisaari-Ässä” on aikanaan presidentillemme tarjonnut. Samalla olisi voinut vahvistaa tai kumota myös auton ympärillä liikkuvat huhut, jotka kertoivat muun muassa erikoisrakenteisesta, mittatilauksena tehdystä takaistuimesta.

Vuonna 1997 Martti Ahtisaaren virka-auto joutui pieneen kolariin Turun lentokentältä lähdettäessä. Presidenttipari ei loukkaantunut tilanteessa ja vauriot jäivät pieniksi. Panssarointia moinen peltikolhu tuskin vaurioitti.

Vehon vastaus kuitenkin yllätti, ainakin hienoisesti. Veho Henkilöautojen tiedotuspäällikkö Pekka Koski nimittäin kertoi, että kyseinen auto kuuluu yhä edelleen, yli 20 vuotta valmistumisensa jälkeen, korkeimman turvaluokituksen kulkuneuvoihin eikä sitä saa luovuttaa ulkopuolisten käyttöön.

Ei, ei edes lainaksi eikä lyhyeksikään ajaksi.

Mäntyniemen edustalla silloin joskus. Kuvassa tasavallan presidentin autonkuljettaja Pentti Aalto.

Näin ollen mahtipontinen, 408-hevosvoimainen Mercedes-Benz ”Panzerwagen” lepää nyt sen aikanaan ostajalle luovuttaneen automaahantuojan hallissa.

Juttua täsmennetty palautteen perusteella. Auton alkujaan tuonnut Veho Oy ei kommentoi kyseisten autojen ominaisuuksia eikä muitakaan turvaluokiteltuihin autoihin liittyviä yksityiskohtia kuten mahdollisia omistussuhteita tai autojen teknisiä rakenteita millään tasolla.

IS:n tietojen mukaan presidentti Ahtisaarella ja ylimmällä valtionjohdolla oli 1990-luvulla käytössään useita keskenään hyvin samankaltaisia S-Mercedeksiä, joita käytettiin myös ristiin. Tässä jutussa olevat kuvat eivät näin ollen välttämättä esitä tarkalleen samaa ajoneuvoyksilöä.

Vertailun vuoksi: Tällaisia laitteita löytyi Ruotsin kuninkaan autotallista.

Lahden Classic Motorshowssa yhtä Ahtisaaren S-Mersuista pääsi käpälöimään myös konehuoneen puolelta. Koeajon esti kuitenkin Vehon mukaan ”korkein mahdollinen turvaluokitus”. Huomaa, että näyttävät leijonavaakunat ovat tässä vaiheessa vaihtuneet tavallisiin rekisterikilpiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?