Yhteensä 760 000€ uusiin autoihin – tällaiset Bemarit ministerit saivat

Julkaistu:

Hankinnat
Ministerejä kuljetetaan valtioneuvoston kanslian kuljetuspäällikön mukaan jatkossa 66 000 euron Bemareilla. Uusista hankinnoista huolimatta jokaisella ministerillä ei ole jatkossakaan omaa autoa ja kuljettajaa.
Valtioneuvoston kanslia hankkii tämän vuoden aikana kaikkiaan 13 uutta autoa, joista 8 henkilöautoa on varattu ministerikuljetuksiin.

Kuljetuspäällikkö Tomi Ahlholm kertoo, että ministerejä kyyditään jatkossa Audeilla, BMW:illä ja Mercedes-Benzeillä.

Nyt hankittavat autot ovat koriltaan sedan-mallisia BMW 525d A xDriveja, joiden hinta on valtion maksamalla nollan prosentin arvonlisäverolla noin 66 000 euroa. Väriltään ne ovat tummia.

Kyseisessä Bemarin mallissa on 218 hevosvoimaa ja sen yhdistetty kulutus on 5,1 litraa sadalla kilometrillä.


– Niiden lisäksi hankitaan kaksi pikkubussia ja pakettiautoa sekä yksi kylmäauto elintarvikekuljetuksia varten, Ahlholm kertoi Ilta-Sanomille tiistaina.


Budjetissa ajoneuvohankintoihin on varattu 670 000 euroa. Ahlholm huomauttaa, että lisäksi käytettävissä on tänä vuonna myytävistä ajoneuvoista saatavat tulot, eli käytettävissä on yhteensä noin 760 000 euroa.UUDET AUTOT eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi tiistaina nimetyt kokoomuksen tuoreet ministerit Paula Risikko ja Kai Mykkänen saisivat heti käyttöönsä omat, uudet ministeriautot.

– Nämä autot tulevat ministereiden yhteiskäyttöön, joten kaikilla ministereillä ei ole omaa autoa ja kuljettajaa. Uusista autoista neljä saapui tiistaina, yksi tulee heinäkuussa ja loput syksyn aikana, Ahlholm toteaa.

Oma virka-auto on Ahlholmin mukaan ainoastaan pääministeri Juha Sipilällä (kesk), minkä lisäksi puolustus- ja sisäministeriö huolehtivat oman ministerinsä kuljetuksista. Tuore valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ei pääse hänkään kulkemaan fiinimmällä pelillä kuin muut ministerit.


– Valtiovarainministerillä ei ole hienompaa autoa kuin muilla. Pääministerin auto on Mercedes-Benzin S-sarjaa, joka on hiukan arvokkaampi kuin uudet BMW:t, kuljetuspäällikkö kertoo, mutta ei lähde ottamaan tarkempaa kantaa pääministerin auton hintaan.


AIEMMIN ministerejä on kyyditty muun muassa Mercedes-Benzin E-sarjan autoilla, jotka ovat vuosimallia 2012–2014 sekä vuosimallien 2008–2011 A6-mallin Audeilla, joista osa myydään tämän vuoden kuluessa. Kaikki nämäkin autot ovat väriltään tummia ja sedan-mallisia.


Ahlholm sanoo, että hankintoihin liittyy vuonna 2015 tehty organisaatiouudistus, jonka yhteydessä eri ministeriöiden kuljettajat ja autot yhdistettiin valtioneuvoston hallintoyksikköön.

– Meillä oli vuosi sitten yhteensä 60 ajoneuvoa, mutta nyt on tehty rakenteellisia ratkaisuja ja ajoneuvojen määrää on saatu vähennettyä 50:een. Henkilökuljetukseen käytetyistä autoista kaikkia ei myydä, vaan mietitään, onko niille vielä käyttöä valtioneuvoston hallintoyksikön sisällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt