Liikenneviraston raportti paljastaa: Näillä periaatteilla autoilevia suomalaisia voidaan tulevaisuudessa rahastaa – autotkin jaetaan

Käyttäessään palveluita tai tavaroita ihminen tuottaa informaatiota, jonka perusteella palvelusta voidaan laskuttaa.

Kuvassa kameravalvottu tietulliasema Tukholmassa.

Tämän lisäksi ihminen tuottaa informaatiota käyttämistään ja suosimistaan maksutavoista sekä maksumenettelyiden sujuvuudesta.

Muun muassa näin toteaa Liikennetiedon visiot, Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 42/2014 -niminen raportti.

Luimme raportin läpi ja etsimme sieltä erityisesti tietoja siitä, millä periaatteilla edellisen kappaleen ”laskutus” voitaisiin viranomaisille toimitetuissa visioissa toteuttaa ja mitä muita seikkoja tähän toteuttamiseen ehkä liittyy.

Ruuhkamaksu vain osalle kaistoista?

Suomessa ajetuista matkoista ja niihin käytettävistä kulkuvälineistä raportti toteaa hieman alkukappaleen tyyliin, että matkaa tai kulkuvälinettä tilatessaan tai maksaessaan sekä matkasta raportoidessaan matkustaja tuottaa tietoa maksutavasta, matkan kustannuksesta, omasta luotettavuudestaan ja palvelun tarjoajan luotettavuudesta.

Kohdassa 5.2. Liikenneviraston raportti esittelee otsikon ”Muita ihmiselle luontaisia tarpeita” -kohdan alla myös ruuhkamaksua:

Ruuhkamaksu, joka kerätään ruuhkassa vapaammalla kaistalla ajajalta ja maksetaan ruuhkaa vähentävälle, on esimerkki, jolla ihmiset voisivat jopa vapaaehtoisesti osallistua ruuhkien tasaamiseen. Informaation lisääminen avaa runsaasti mahdollisuuksia tällaiseen toimintaan.

Autot ja muut resurssit jaetaan

Liikkuvien kansalaisten keräämästä datasta raportti toteaa, että mahdollisuus sen siirtämiseen verkossa tekee käytännölliseksi yhä useammissa tarkoituksissa wikipedian kaltaiset rakenteet, joissa autot, asunnot ja muut resurssit tai paikkatiedot jaetaan muiden käytöön. Alustat voivat periä transaktiomaksun, toimia mainosrahoituksella tai keräysvaroin.

Hyötyjinä uudessa järjestyksessä olisivat esimerkiksi maksuoperaattorit ja maksujärjestelmien tuottajat, sillä maksutapahtumia voidaan suorittaa entistä useammissa paikoissa entistä helpommin. Maksutapahtumien maksuperusteina voidaan käyttää liikennedataa ja siihen liittyvää informaatiota ja rakenteita.

Myös tele- ja muut järjestelmäoperaattorit saanevat virastolle valmistuneen raportin perusteella rahansa:

Liikennedata on erityisesti kuljettajattomien ajoneuvojen, työkoneiden ja transaktioiden osalta kriittistä sekä yhteyden turvallisuuden, luotettavuuden että reaaliaikaisuuden osalta. Tämä avaa teleoperaattoreille mahdollisuuden tarjota uusia tuotteita ja luoda uusia ansaintamalleja siirtoketjussa.

...

Esimerkiksi liikennedatan jalostus ja varastointi sekä operaattoreille sopivien liikennettä palvelevien järjestelmien operointi ja laskutus ovat mahdollisia lisäarvoa tuottavia toimintoja.

Raportin mukaan lisäksi yhä useampiin laitteisiin kuten vaikkapa autoihin tullaan ostamaan uusia ominaisuuksia tai käyttöoikeuksia samaan tapaan kuin älypuhelimiin nyt.

Suorat sitaatit raportista on merkitty kursiivilla.

Viranomaistyön osalta jutun raporttia on jo käytetty pohjatietona mm. Helsingin uutta yleiskaavaa laadittaessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?