Kauppakamari varoittaa yli-innokkaista venemyyjistä: ”Kokematon ostaja voi olla helppo saalis” – iso osa näistä neuvoista pätee myös autokauppaan

Kesän lähestyessä monen mielessä siintää haave omasta veneestä. Ostajilla riittää kuitenkin sudenkuoppia, aivan siinä missä autokaupassakin.

14.5.2016 12:26

Kokematon ostaja voi olla helppo saalis yli-innokkaalle myyjälle, varoittaa nyt Keskuskauppakamari, jonka hyväksymät tavarantarkastajat (HTT) tuntevat harvinaisen hyvin kaikki yleisimmät ongelmat, joita veneen ostamisen yhteydessä ilmenee.

Keskuskauppakamarin mukaan ostajien riesana ovat varsinkin epäpätevät myyjät sekä tiedon puute liittyen veneen todelliseen kuntoon.

Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) Ari Tirkkonen on erikoistunut veneisiin. Hänen mukaansa suomalaisia veneenostajia rasittaa erityisesti kaksi yleistä ongelmaa: tiedon puute veneen huoltohistoriasta sekä epäpätevät myyjät.

Veneen huolto- ja korjaushistorian tiedonpuute

– Yleisin kiistanaiheuttaja on puutteellinen tiedonvälitys liittyen veneen huolto- ja korjaushistoriaan. Käytettyä venettä ostaessa myyjä jättää epähuomiossa tai tahallaan kertomatta tärkeitä asioita veneen kunnosta, Tirkkonen toteaa.

Käytettyä venettä ostaessa kannattaakin olla tarkkana siitä, että venettä ylipäätään on huollettu säännöllisesti.

– Huoltokirja on venealalla vielä harvinainen, mutta se olisi paras tosite veneen asianmukaisesta huollosta. Suosittelen, että kaikki veneen omistajat säilyttäisivät esimerkiksi kuitit huoltotoimenpiteistä – ostajan kannattaa kysyä niiden perään kauppojen yhteydessä, Tirkkonen toteaa.

Kaupat vaikka väkisin

Yleinen ongelma on myös se, että myyjä haluaa tehdä kaupat vaikka väkisin, riippumatta siitä, sopiiko vene ostajan tarpeisiin vai ei. Myös hinnoittelu voi tuottaa ostajalle päänvaivaa. Tirkkosen mukaan käytettyjen veneiden hintapyyntö on usein liian kova uuteen verrattuna, varsinkin pienempien veneiden osalta.

– Ostajan kannattaa aina harkita tarkkaan, mihin käyttöön vene tulee ja vertailla vaihtoehtoja. Kun vene on tuotu käytettynä ulkomailta ja se on ollut runsassuolaisilla vesillä, joutuvat metalliosat korroosiolle alttiiksi, ja siellä, missä hiekka lentää, ovat taas ulkopinnat poikkeuksellisen rasituksen alaisina, Tirkkonen toteaa.

Keskuskauppakamarin lakimiehen Raisa Harjun mukaan voi olla hyvä idea tilata hyväksytty tavarantarkastaja mukaan ostotapahtumaan.

– Aina kannattaa ottaa toinen henkilö avuksi, sillä venekaupassa usein innostuksissaan jäävät viat huomaamatta. Hyväksytyn tavarantarkastajan käyttäminen kannattaa vähänkin arvokkaamman veneen hankinnassa, sillä heillä on tarvittava tekninen osaaminen veneen kunnon arvioimiseksi sekä osaamista arvioida veneen käypää arvoa, Harju kommentoi.

Myös Tirkkosen mukaan tämä on järkevää.

– On valitettavan yleistä, että myyjä vaikenee veneen vioista, joko puutteellisen asiantuntemuksen takia tai ihan vain myynnin edistämiseksi. Olen nähnyt lukuisia vastaavia tapauksia oman urani varrella. Paras hetki välttää tulevat ongelmat on ostohetkellä, Tirkkonen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?