Liikenneturva: Oma moka selitetään hankalalla paikalla, toisen munaus hankalalla kuljettajalla - Autot - Ilta-Sanomat

Liikenneturva: Oma moka selitetään hankalalla paikalla, toisen munaus hankalalla kuljettajalla

Liikenneturva selvitti viime vuoden lopulla suomalaisten mielipidettä koetusta turvallisuudesta liikenteessä.

2.5.2016 16:21

Vastaajista noin kaksi kolmasosaa oli samaa tai lähes samaa mieltä väittämästä, että moni autoileva ajaa niin, että nämä eivät huomioi jalan tai pyörällä liikkuvien turvallisuutta.

– Ihmiset muistavat helposti ne tilanteet, jolloin toiseen tienkäyttäjäryhmään kuuluva on tehnyt jotain omasta mielestä tyhmää tai vaarallista. Jo muutamasta yksittäisestä kokemuksesta voi tulla useuden vaikutelma. Valtaosa kokemuksista voi kuitenkin olla positiivisia tai neutraaleja. Niihin ei vaan kiinnitetä huomiota, koska kaikki toimii, kuten pitääkin, Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi sanoo.

Kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että moni pyöräilevä ajaa niin, että autoilevan on vaikea ennakoida tämän toimintaa.

Lähes kaksi kolmasosaa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee, että monelta autoilevalta jää pyörällä liikkuvat huomioon ottamatta liikenteessä. Vastaavasti kolme neljästä on sitä mieltä, että pyörällä kulkevan ennakoitavuudessa on parantamisen varaa.

Valtaosa autoilevista ei aja mielestään niin, että pyöräilijöiden, jalankulkijoiden tai moottoripyöräilijöiden turvallisuus vaarantuisi.

– Oman toiminnan taustalla oleva kokonaistilanne tunnetaan. Jos itse tekee liikenteessä virheen, sen selittää itselleen helposti tilanteen kautta. Toisen toiminnan taustoja ei tunneta, vaan ne tulkitaan herkästi toisen persoonan kautta. Eli kun itse mokaa, oli hankala paikka ja kun toinen mokaa, oli hankala kuljettaja, Lammi sanoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?