Auto China 2016 on maailman monipuolisin autonäyttely – Kiinassa automerkkejä syntyy ja kuolee pikatahtia - Autot - Ilta-Sanomat

Auto China 2016 on maailman monipuolisin autonäyttely – Kiinassa automerkkejä syntyy ja kuolee pikatahtia

Lähes 200 uutuuden joukosta löytyi pari Suomeenkin saapuvaa autoa.

Volkswagen T-Prime Concept GTE ennakoi ensi vuonna esiteltävää seuraavan sukupolven Touaregia. Muotoilu jatkaa tuttua, yllätyksetöntä linjaa, joka vetoaa ostajiin. Kookkaiden katumaasturien tapaan Touareg tulee aikanaan myyntiin lataushybridinä, mutta myös perinteisemmät moottorit ovat saatavissa.

1.5.2016 9:01

Kiina on maailman suurin autojen markkina-alue, sillä niitä rekisteröitiin siellä viime vuonna yli 24 miljoonaa kappaletta.

Maan yli miljardista asukkaasta vain murto-osalla on auto, joten asiakkaita riittää edelleen. Automyynti jatkaakin kasvuaan, vaikka monet kaupungit ovat rajoittaneet kaupankäyntiä eri tavoin.

BJ80 – Mercedes-Benz -kopio.

Kaikki haluavat olla mukana Kiinan markkinoilla, minkä lisäksi siellä on vahva ja nopeasti kehittyvä oma autoteollisuus. Sen muutosvauhti on lähes käsittämätöntä. Automerkkejä syntyy ja kuolee sellaisella nopeudella, että perässä pysyminen on lähes mahdotonta. Asiaa ei yhtään helpota, että kansainvälisessä autonäyttelyssä melkein kaikki materiaali, jos sitä on lainkaan, on ainoastaan kiinankielistä.

Hawtai C9.

Vuorovuosittain Pekingissä ja Shanghaissa järjestettävän Auto Chinan yhdeksi tämän vuoden suurimmista pettymyksistä voidaan laskea se, että Mercedes-Benzillä ei ollut jännittävää, tulevaisuudesta kertovaa konseptia. Mutta onneksi pidennetty E-sarjalainen on niin komea, että sille löytyisi varmasti markkinoita muuallakin maailmassa.

Lexus IS hymyilee paljon aggressiivisemmin, kun se saapuu uudistuneena Suomeen ensi talvena. Ohjaamosta löytyy kasvanut kosketusnäyttö. Autoon saa nykyistä enemmän turvavarusteita.

Toinen aiemmista kiinalaisnäyttelyistä poikennut piirre oli Volkswagen Groupin panos, sillä se on yleensä hallinnut lehdistöpäiviä edeltävää iltaa uutuuksien ilotulituksella. Tänä vuonna anti oli, ehkä säästötoimenpiteistä johtuen, varsin vaatimaton. Pari uutuutta oli säästetty varsinaiseen näyttelyyn.

Renault Koleos on Pekingissä esitellyistä uutuuksista ainoa, joka voi saavuttaa suomalaisten suuren suosion. Perustana on Nissan X-Trail, mikä ei näy ulospäin. Sisarmerkistä poiketen Koleoksen saa vain viisipaikkaisena, jolloin siinä on runsaasti tilaa matkustajille ja heidän tavaroilleen.

Kiinalaiset autonostajat arvostavat edelleen todella suuria takaistuintiloja. Mercedes-Benzin lisäksi Pekingin uutuuksien joukossa olivat pitkät versiot Audi A4:stä, BMW X1:stä ja Jaguar XF:stä.

Allekirjoittaneen matka hotellista lentokentälle sujui mukavasti BMW 523 Li:n takaistuimella, joka oli reilu kymmenen senttiä Euroopassa myytävää pidempi. Tilaa oli jaloille ruhtinaallisesti ja tunnelma melkein kuin 7-sarjalaisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?