Itä-Uudenmaan poliisin mukaan kansalaisilta tulee toistuvasti viestejä, joissa pyydetään kertausta polkupyöräilijöiden ja muun liikenteen välisistä väistämissäännöistä. Ja poliisi vastaa pyyntöön, näin ne säännöt menevät.
Pääsääntö on se, että pyörätieltä ajoradalle tullessaan polkupyöräilijä väistää.
Tähän on kuitenkin kaksi poikkeusta: Liikennemerkillä (kärkikolmio tai stop) osoitettu muu väistämisjärjestys ja se, että risteyksessä kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää.
Pääsäännön mukaan polkupyöräilijä ei saa käyttää suojatietä ajoradan ylittämiseen. Mikäli suojatie on pyörätien jatkeena tai suojatie on ajoratamerkinnöin merkitty pyörätien jatkeeksi, saa polkupyöräilijä ylittää ajoradan. Silloinkin polkupyöräilijän on aina väistettävä, lukuun ottamatta edellä mainittuja poikkeuksia.
Eli suojatiellä polkupyöräilijä ja jalankulkija ovat aivan eri asemassa. Muun liikenteen on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, mutta vastaavassa tilanteessa polkupyöräilijän on väistettävä muuta liikennettä.
Ja vielä kerran: Tässä yleisimmät hankalat tilanteet ja selitykset, kuinka niissä pitäisi toimia.
1. Kääntyvä väistää
Kääntyvä väistää aina. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävällä tiellä (pyörätien jatkeella) kulkevia.
2. Kolmion takaa tuleva väistää
Kärkikolmion takaa tuleva väistää kaikkia eli risteävää tietä pyörätien jatkeella ylittäviä pyöräilijöitä sekä vasemmalta tulevaa ajoneuvoa.
3. Pyöräilijä väistää
Pyöräilijä väistää, kun autoilijoilla ei ole liikennemerkeillä osoitettua väistämisvelvollisuutta. Pyörätien jatke on pyörällä kulkevalle merkitty paikka tien ylittämistä varten. Eli kuvan tilanteessa pyörätieltä ajoradalle tuleva saa ajaa tien yli, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan ajavaa ajoradan muuta liikennettä.