Yle: Moottoriteiden tilalle suunnitelluista bulevardeista tulossa saasteloukkuja

Ylen haastattelema ilmansuojeluasiantuntija sanoo Helsingin suunnittelemien ns. kaupunkibulevardien vaativan liikennemäärien huomattavaa pienentämistä ja autokannan voimakasta uusiutumista.

”Puita, vettä ja harvakseen soljuvia modernin näköisiä autoja. Kerrostaloja aivan kadun varressa. Pitkähiuksinen tyttö pyöräilee hiljakseen punaiseksi maalattua pyörätietä pitkin. Aurinko paistaa ja ilma on raikkaan näköinen.” Näin esitetään havainnekuvissa, miltä kaduiksi alennetut nykyiset moottoritiemäiset sisääntulotiet eli Helsingin suunnittelemat ns. kaupunkibulevardit voisivat näyttää, kirjoittaa artikkelissaan Yle.

8.3.2016 12:55

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa kertoo ilmanlaadun kannalta suurimman haasteen olevan bulevardien katukuilujen tuulettaminen autojen tuottamista pienhiukkasista ja katupölystä.

– Yksi ongelma on autokannan hidas uusiutuminen. Jos ne [kaupunkibulevardit] nyt tehtäisiin, eivät ne todellakaan olisi terveellisiä paikkoja. Toisaalta bulevardit ovat tulossa myöhemmin, Kousa huokaa Ylelle.

Saasteista hyvin tuulettuva kaupunkibulevardi tarkoittaa käytännössä tuulista kuilua. Sellainen ei kuitenkaan yleisesti ottaen ole viihtyisä katutila, jollaisia on muun muassa maalailtu lukuisiin aihetta esittäviin havainnekuviin.

– Silloin saasteet eivät jää loukkuun. Toisaalta jos siellä käy hirveää vinka, eihän siellä kukaan halua olla, Kousa pohtii.

Toinen merkittävä tekijä puhtaan ilman kannalta on se, että liikenne soljuu tasaisesti. Jonossa seisominen sekä kiihdyttely ja jarruttelu lisäävät ilmansaastetta merkittävästi. Kaduiksi alennetuilla entisillä moottoritiemäisillä sisääntuloväylillä näin ei todennäköisesti olisi, vaan liikenne pysähtelisi muun muassa risteyksiin.

– 90-luvun alussa kuviteltiin, että mitään ongelmia ei enää ole, ajoneuvotekniikka kehittyy niin hyväksi. Samalla kuviteltiin, että hiukkaset eivät ole ongelma, ne yskittävät, kutittavat silmiä ja siinä se. Nyt on todettu, että pienhiukkaset ovat terveydelle haitallisin ympäristöriski Suomessa. Kun tutkimusta ja tietoa tulee lisää, käsitykset muuttuvat, Kousa päättää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?