Professori: Helsingin sisääntuloteiden muuttaminen kaduiksi johtaa ongelmiin – ”ei ole haluttu ottaa keskusteluun”

Aalto-yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori, arkkitehti ja filosofi Kimmo Lapintie kritisoi Helsingin kaupunkibulevardisuunnitelmia Rakennuslehdelle.

Idyllisen havainnekuvatodellisuuden sijaan kaupunkibulevardit tuovat tullessaan melu-, ilmanlaatu- ja liikenneturvallisuusongelmia, sanoo professori Kimmo Lapintie.

23.2.2016 13:16

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi viime vuoden lopulla yleiskaavaehdotuksen, jonka kantavana ajatuksena on muuttaa kaupungin moottoritiemäiset sisääntuloväylät niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi eli kaduiksi. Niiden varrelle on tarkoitus asuttaa lähivuosikymmeninä satoja tuhansia uusia asukkaita.

Yhdyskuntasuunnittelun professori Kimmo Lapintie sanoo nyt Rakennuslehdelle, että kaavaluonnoksen sisällön tuottamia ongelmia olisi pitänyt palastella osiin ja tutkia tarkemmin jo etukäteen. Tätä ei kuitenkaan haluttu tehdä, sillä ylimääräinen tieto olisi häirinnyt suunnitteluun liittynyttä pitkälti poliittista prosessia.

Professorin mukaan nykyisen moottoritieliikenteen ahtaminen kaupunkibulevardien katukuiluihin synnyttää niin ilmanlaatu-, melu- kuin liikenneturvallisuusongelmiakin.

– Ongelmat olivat tiedossa jokaisella ammattilaisella, ja ne olisi pitänyt ottaa huomioon. Perushenki on ollut, että häiritsevää tietoa ei ole haluttu ottaa mukaan keskusteluun. Asunnot voidaan ratkaista bulevardien varrella, mutta elämä katutilassa ja terasseilla ei onnistu, Lapintie sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?