Uusi linjaus täytäntöönpanossa – Helsinkiä muutetaan nyt polkupyöräiijöiden ehdoilla: ”Katastrofi”, sanoo professori HS:lle

Sehän on katastrofi, sanoo kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta. Hän tarkoittaa koko sitä visiota, että Helsinkiä suunnitellaan nyt pyöräilyn ja kävelyn ehdoilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Kuvassa professori Vaattovaara.

1.2.2016 11:05

Reilu vuosi sitten Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin liikennesuunnitteluosaston uuden periaatelinjauksen, jonka mukaan suunnittelun yleisenä periaatteena on huolehtia ensimmäisenä liikenteen heikoimman osapuolen eli kävelijöiden tarpeista.

Kävelijöiden jälkeen Helsingissä huomioidaan järjestyksessä pyöräliikenteen, joukkoliikenteen, elinkeinoelämän kuljetusten ja viimeisenä henkilöautoilun tarpeet.

Nyt uuden linjauksen mahdollistamat suunnitelmat alkavat jo näkyä, eikä kyse ole mistään aivan pienestä muutoksesta.

Edellä mainittuun liittyvät muun muassa pääkaupungin massiiviset kaupunkibulevardisuunnitelmat, joiden mukaan Helsinkiin johtavat moottoritiet ja sen kaltaiset väylät muutetaan asuinkaduiksi. Niihin kuuluisivat oleellisena osana huippuluokan pyörä- ja kävelytiet, joiden vaatima tila otettaisiin tietenkin autoliikenteeltä.

Uusien suunnitelmien mukaan Helsingissä liikkuvien kansalaisten pitäisi pyöräillä, kävellä ja odottaa bussia tai junaa kesät talvet. Autoilu olisi siis aina viimeinen vaihtoehto.

– Missään muualla ei suunnitella tällaisia bulevardeja näin pienelle väkimäärälle ja näin väljälle asukastiheydelle kuin Helsingissä nyt, professori Vaattovaara sanoo HS:lle.

– Pieni joukko on päättänyt, millaista on tulevaisuuden hyvä elämä, Vaattovaara sanoo.

Niin. Vallankumous on sana, josta tulee aina mieleen 1970-luku ja vasemmistoradikaalit. Aika pieni oli lopulta sekin stalinistien joukko, eikä kansa ollut mukana Vanhan valtauksessa. Miten iso joukko on asialla nyt? Millainen ideologia heitä yhdistää, kysyy puolestaan Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen kolumnissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?