Moottori: Poliisin liikennepuolella olisi jopa murhatutkintaan sopiva konsti – ”Miksei tutkita?”

Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen puheenjohtaja, komisario Jyrki Haapala esittää liikenneonnettomuuksista tuttua mallia myös henkirikosten ehkäisyyn.

Komisario Jyrki Haapala.

2.11.2015 8:27

– Miksei myös jokaista henkirikosta tutkita ja analysoida yhtä tarkkaan (kuin kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia), jotta vastaava henkirikos ei tapahtuisi uudelleen, Haapala kysyy nyt Autoliiton äänenkannattaja Moottorissa.

Suomessa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat jo pitkään tutkineet kaikki kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet ja niihin johtaneet syyt.

Järjestelmällisen ja vakioidun tutkinnan tavoitteena on kerätä tietoa, jolla vastaavat tapaukset voitaisiin jatkossa estää tai esimerkiksi vastaavanlaisten onnettomuuksien seurauksia voitaisiin myöhemmin minimoida.

Haapalan mukaan liikennekuolemista tutulla systemaattisella syytutkinnalla voitaisiin saada arvokasta tietoa myös henkirikosten ehkäisyyn, ”jos esimerkiksi jokin yhteiskunnan tukiverkko ei toimi tai viranomaisten ennalta ehkäisevässä työssä on puutteita”.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnissa on edustettuna poliisitoimen, lääketieteen, ajoneuvotekniikan, tienpidon ja käyttäytymistieteen tuntemus.

Tutkijalautakunnan jäsenellä on oikeus muun muassa päästä liikenneonnettomuuspaikalle ja suorittaa siellä tutkimuksia, tarkastaa ajoneuvoja ja saada tietoja eri viranomaisrekistereistä onnettomuuden syiden selvittämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?