Trafi VW:n päästöhuijauksesta: Autoja myyty Suomessa kymmeniätuhansia – tällaisista päästöistä on kyse - Autot - Ilta-Sanomat

Trafi VW:n päästöhuijauksesta: Autoja myyty Suomessa kymmeniätuhansia – tällaisista päästöistä on kyse

Volkswagen-konsernin autojen päästöjen manipuloinnin tutkinta on levinnyt Yhdysvalloista Eurooppaan. Saksan viranomaisten mukaan päästöjen manipulointi koskettaa myös Euroopassa myytyjä autoja.

29.9.2015 9:18 | Päivitetty 29.9.2015 10:18

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan saksalaisten viranomaisten tutkimukset koskevat VW-konsernin Euro 5 -päästötason autoja, joissa on mallimerkin EA189:n mukainen 1,2-, 1,6- tai 2,0-litrainen dieselmoottori.

– Tällaisia autoja on myyty Suomessa kymmeniätuhansia. Tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen pohjalta ei kuitenkaan voida vielä arvioida kuinka suurta osaa näistä päästöjen manipulointi koskettaa, sanoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro Trafin tiedotteessa.

Trafin mukaan huijausohjelmistolla vaikutetaan typen oksidi- ja pienhiukkaspäästöihin, joilla on terveys- ja ympäristövaikutuksia. Trafin tietojen mukaan päästöhuijaus ei liity hiilidioksidipäästöihin, joilla olisi vaikutusta auto- ja ajoneuvoveroon.

Auton omistajalta tai haltijalta ei vaadita Trafin mukaan mitään toimenpiteitä. Pallaspuron mukaan VW-dieselautojen omistajille voi tosin myöhemmin tulla korjauskehtous. Tieto tulee myöhemmin maahantuojalta.

– Autolle tehtävät muutos- ja korjaustyöt ovat omistajalle maksuttomia, Trafi tiedottaa.

Saksassa tutkitaan myös muiden autonvalmistajien Euro 5 -päästötason moottoreita. Lisäksi kaikkien automerkkien Euro 6 -päästötason moottoreiden tutkimukset aloitetaan. Volkswagen on ilmoittanut, ettei manipulointi koske jälkimmäisiä moottoreita.

Myös Skodan malleissa huijausohjelma

Myös Skodan valmistamissa autoissa on päästömittauksia vääristelevä ohjelma, yhtiö tunnustaa. Kaikkiaan ohjelma on asennettu 1,2 miljoonaan autoon.

Skoda kuuluu Volkswagen-konserniin. Jo aiemmin on käynyt ilmi, että Volkswagen-autoissa sekä konserniin kuuluvissa Audeissa on sama huijausohjelma.

Suomeen Skoda-autoja maahantuovan Helkama-Auton toimitusjohtaja Maija Koskela kertoo STT:lle, ettei hänellä ole tietoa siitä, paljonko huijausohjelman sisältäviä autoja on Suomessa. Yhtiö odottaa lisätietoja autonvalmistajalta. Tiedossa ei esimerkiksi ole, mihin malleihin ohjelmisto on asennettu.

– Skoda ilmoittaa, millä tavalla menemme eteenpäin, ja me toimimme sen mukaisesti, Koskela sanoi.

– Otamme yhteyttä asiakkaisiin ja (jälleenmyyjien) verkostoon ja hoidamme asian eteenpäin.

Skodan Octavia-henkilöauto on viime vuonna ja tämän vuoden alkupuoliskolla ollut ensirekisteröintien perusteella Suomen suosituin auto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?