Mini testaa Augmented reality -virtuaalilaseja - HUD-näyttö yhdistettynä ajolaseihin - Autot - Ilta-Sanomat

Mini tuo laajennetun todellisuuden autoiluun – autoilua lasit päässä

Julkaistu: 13.4.2015 13:22

Nimestä huolimatta kyseessä ei ole mikään psykedeelisten aineiden kokeilu, vaan konsepti siitä, miten liikenneturvallisuutta voitaisiin parantaa. Ratkaisu on hyvin omalaatuinen.

Minin ”Augmented Reality” (suomeksi: suurennettu todellisuus) on uusi konsepti, jota BMW:n tytäryhtiö tutkii parhaillaan. Kyseessä on erityisiin ajolaseihin ja niiden linsseihin heijastettava näyttöjärjestelmä, jolla kuljettajan havaintoja ympäröivästä maailmasta voidaan tehostaa ja avustaa sähköisesti. Minin elektroniikkajärjestelmän kanssa yhteen sovitetut lasit voivat nimittäin näyttää toimintoja ilman, että muut tienkäyttäjät tai edes autossa matkustaja niistä häiriintyisivät.

Järjestelmän kerrotaan pystyvän toimimaan esimerkiksi navigaattorin näyttönä sekä autolla ajettaessa että vieraaseen paikkaan pysäköidylle autolle takaisin suunnistettaessa. Laseihin voidaan tietysti heijastaa myös HUD-näytön tyyppisesti tietoja ajonopeudesta tai vaikkapa tankkaustarpeesta.

Erikoisin ja eksoottisin sovellus on kuitenkin röntgennäkö. Se mahdollistaa esimerkiksi A-pilarien ”läpi” näkemisen. Systeemi on nimittäin varustettu auton ulkopuolelle sijoitetuilla kameroilla, joiden kuvaa voidaan tarvittaessa välittää myös samaisiin laseihin – näin esimerkiksi katveeseen normaalisti jäävät kanssakulkijat eivät olekaan enää vaarassa jäädä Minin töytäisemäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?