Autot

Golf on Suomen myydyin auto – entä mikä käy kaupaksi Afganistanissa?

Julkaistu:

Autokauppa
Viime vuonna autokaupassa näkyi varovaisia piristymisen merkkejä monissa maissa. IS selvitti eräiden muiden maiden suosikkimerkit.
Suomessa kaupaksi kävi vanha tuttu Volkswagen Golf. Pohjois-Amerikan ja Euroopan myydyimmät autot tiedetään – mutta mikä myy vähänkään eksoottisemmissa maissa?

Bestsellingcarsblog.com–niminen verkkosivusto on tilastonikkareille melkoista nannaa, varsinkin jos tilastointihimo kohdistuu myydyimpiin automalleihin.

Euroopassa keskikokoluokan perheautot ovat perinteisesti pitäneet hallussaan kärkisijoja myydyimpien autojen listoilla, joskin 10 viime vuoden aikana erilaiset halvemman hintaluokan katumaasturit ovat vallanneet myös kärkisijoja.

Suomessakin Nissan Qashqai sai väistyä jokunen aika sitten kärkipaikalta. Se teki tilaa VAG:n voimakaksikolle Golfille ja Octavialle.

Maailmalla tilanne ei ole kuitenkaan aivan tällainen – Eurooppakaan ei ole koko maailma. Yhdysvalloissa myydyin automalli on eurooppalaisittain järkälemäinen Ford F150, Hondan ja Toyotan isojen sedanien hätyytellessä kakkossijaa, joskin aika kaukana Fordin avolavan takana.

Näin muualla:


Afganistan

Bestsellingcars.com:in mukaan lähinnä sotatantereena viime ajat toimineen Afganistanin suosituin automalli on Toyota Corolla, melkoisella marginaalilla. Vaikka aivan upouusia Corollia Afganistanissa myydään äärettömän vähän – jos ollenkaan – ovat Kabulin kadut täyttyneet eri mallisukupolvien Corollista.

Joidenkin arvioiden mukaan niitä on jopa 90 prosenttia kaupungin henkilöautokannasta, joten hyvällä omallatunnolla voisi kuvitella myös uusien Corollien olevan se myydyin automalli.

Bahrain

Persianlahden kääpiökokoinen Bahrain on merkittävä öljyvaltio, jonka 1,3 miljoonaa asukasta eivät valtion syvistä taskuista johtuen joudu maksamaan tuloveroa lainkaan. Siitä huolimatta aivan jokainen bahrainilainen ei aja Rolls-Roycella, sillä maan suosituin automalli on Toyota Land Cruiser Prado, joka meillä tunnetaan lähinnä ”pienempänä” Land Cruiserina.

Muutenkin japanilaismerkin mallit myyvät Bahrainissa prosentuaalisesti hyvin, ja esimerkiksi selkeästi noususuunnassa ollut Mitsubishi Lancer päätyi sijalle 15, ja BMW:n iso 7-sarja sijalle 25.

Costa Rica

Väli-Amerikan varakkaimpiin kuuluva, banaaneja ja kahvia tuottava Costa Rica on 4,7 miljoonan asukkaan maa, joka on kohtalaisen vuoristoista aluetta. Olennaisena erona lähinaapureihin on, että Costa Rican automarkkinoita ei yllättäen hallitse Toyota, vaan eniten myyty automalli on Daihatsu Terios, pienikokoinen katumaasturi.


Hyvin lähellä myyntikärkeä ovat myös Suzuki Grand Vitara sekä henkilöautopuolelta Honda Civic.

Haiti

Karibian köyhän saarivaltion autokauppaa hallitsee ehdottomasti käytännöllisyys. Voodoo-maan myydyin automalli on Fordin Thaimaassa valmistettava Ranger. Nissan Frontier tulee hyvänä kakkosena. Molempien myyntiä tietysti vauhditti vuoden 2010 tuhoisa maanjäristys, jonka jälleenrakennustöissä avolavoista oli selkeä hyöty.

Hieman Haitin myyntilukujen tilastoarvoa sumentaa se, että luvut ovat yli neljä vuotta vanhoja – toisaalta ei ole syytä epäillä ostokäyttäytymisen suurta muutosta tähän päivään mennessä.

Italia


Ei liene kovin suuri yllätys, että Italian myydyin auto on Fiat. ”Viissatasestaan” kokonaisen tuoteperheen kasvattanut kotimainen yritys pitää hallussaan muhkeaa, yli 20 prosentin markkinaosuutta saapasmaan myynnistä, mutta pieni yllätys lienee että myydyin automalli ei olekaan 500, vaan merkin halvin auto, Panda. Se on ainoa joka ylsi yli 100 000 kappaleen myyntiin Italiassa.

Vuotuista tilastoa selatessa pieni yllätys on että meiltä myynnistä kadonneen Lancian pieni Ypsilon nousi syyskuussa myyntitilastoissa peräti kakkoseksi.

Koko vuoden tilastoissa Fiat 500L ottaa kuitenkin kakkostilan, kolmospaikan mennessä malliston ”kantaisälle”, tavalliselle 500:lle.

Kreikka


Blogin mukaan Kreikassa myyvät hyvin pienikokoiset, b-segmentin autot. Kärkisijaa pitää Toyota Yaris joka palaa kärkeen vuoden tauon jälkeen. Toiseksi myydyin automalli on Volkswagen Polo, joka ohittaa samalla myyntitilastoissa jo vanhentumassa olleen Opel Corsan.

Citroënin C3 on Kreikan neljänneksi myydyin auto. Eensimmäinen edes keskikokoinen auto löytyy sijalta 5, jonka nappaa itselleen Volvo V40.

Norja

EU:n ulkopuolinen Norja on rikas öljyntuottajavaltio, joka samalla ainoana öljyntuottajamaana suosii sähköautoilua hyvin väkevästi. Maan myydyin automalli on Volkswagen Golf, jonka myynti kasvoi edellisvuodesta huikeat 31 prosenttia (2 313 kappaletta). Huomattavaa on, että tästä kasvusta 2018 kappaletta oli vasta vuoden puolivälissä esiteltyä täyssähköistä eGolfia.


Nissan Leaf on Norjan neljänneksi myydyin automalli, ja Tesla Model S puolestaan viidenneksi myydyin. Sekä Nissanin että Teslan sijoitukset ovat molemmat maailman suurimmat kyseisillä malleilla.

Volkswagen up!:in myynnistä musertavat 78 prosenttia on täyssähköistä eUp!:ia. BMW:n myydyin automalli Norjassa on puolestaan niinikään sähköllä kulkeva i3, ja Kian ostajista 72 prosenttia valitsi sähkökäyttöisen version Soul-tila-autosta.

Tansania

Kilimanjaro-vuoren juurella mennään kuten monessa muussakin Afrikan maassa. Suosituin ja myydyin yksittäinen automalli on Toyota Corolla, joka edustaa eri sukupolvissaan reilua kolmannesta maan autokannasta. Yllätyksettömästi Top 5 -lista koostuu maastokelpoisista japanilaisautoista: Suzuki Vitarasta, Toyota Hiluxista ja Toyota RAV4:stä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt