Autot

Näin monta lehmää tarvitaan yhden kaasuauton liikuttamiseen

Julkaistu:

Kaasuautoilu
Maakaasuautot kulkevat tarvittaessa myös lehmän lietelannasta jalostetulla biokaasulla.
Yksi lehmä tuottaa noin 25 m³ lietelantaa vuodessa, joten laskennallisesti viisi lehmää riittää tuottamaan yhden kaasuauton vuodessa kuluttaman energian.

Biokaasusta on kaksi kolmasosaa metaania ja kolmasosa hiilidioksidia. Biokaasu on kotimainen, uusiutuva energianlähde ja biopolttoaine, jonka hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät kuin bensiinillä.

Raaka-ainetta riittää

Naudan lietelannasta saadaan tonnista orgaanista kuiva-ainetta noin 360 kuutiometriä biokaasua, jonka metaanipitoisuus on noin 60 prosenttia.

Suomessa muodostuu noin 20-25 miljoonaa tonnia lantaa ja olkia vuosittain, joten kyse on merkittävästä energiavarannosta.

Tuotot kotimaahan

Biokaasu on siis oiva suomalainen liikennepolttoaine, jota voitaisiin hyödyntää yhä enemmän. Biokaasua ostamalla tukee suoraan kotimaista teollisuutta.

Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian mukaan tavoitteena onkin edistää Suomessa energiakasvien tuotantoa sekä maatalouden sivuvirtojen ja lannan hyötykäyttöä mm. biokaasutuotannossa siten, että saavutetaan noin 4–5 TWh taso.

Ota kantaa

Onko biokaasun tuotanto mielestäsi järkevää suomalaista energiapolitiikkaa?

Ehdottomasti! 77% Ehkäpä... 15% Turhaa puuhastelua, piste. 9%
Ääniä yhteensä 1211

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt