Jättäisitkö itse tarjouskahvin kaupan hyllylle vain siksi, että sitä ei ehkä joskus enää saakaan yhtä edullisesti?
Asemilla on kysyntää
Haasteita kaasuautoilulla on edelleen: jakeluverkosto on kasvanut verkkaisesti, ja kaksikäyttöisiä maakaasuautoja tullut harvakseltaan saataville, kuten nyt koeajamamme uusi Mercedes-Benzin E 200 NGD. Nykyinen neljännen sukupolven E-Mercedes päivitettiin viime vuodelle, ja on siten jo monella tapaa tuttu auto, jos ei muuten, niin usein ainakin taksikokemuksena.
Ajettavuus on tuttua Mercedestä, selkeästi mukavuutta painottavaa mutta silti tarpeeksi kyvykästä. Vaikuttaa siltä, että hieman herraskainen auto kannustaa kuljettajaakin käyttäytymään arvolle sopivasti, siis tyynen rauhallisesti. Tämä sopii luonnollisesti myös kaasuversion säästöteemaan paremmin kuin hyvin.
Vaikka kaasuversiosta otetaan polttoainesäästön nimissä hieman vähemmän irti huipputehoa ja -vääntöä vastaavaan perusbensiiniversioon verrattuna, on auton huippunopeus kuitenkin 220 km/h ja kiihtyvyys 0-00 km/h 10,4 sekuntia. Ei tällä E-Mercedeksellä jalkoihinkaan jää.
Matka jatkuu
Toimintamatkasta huolestuneille kerrottakoon, että autossa on myös 80 litran bensiinisäiliö 19,5 kilon kaasusäiliöiden lisäksi. Perinteinen 7-portainen 7G-Tronic-automaattivaihteisto on tässä autossa vakiovaruste ja vaihtaa hienostuneesti. Myös madalletun Direct Control -urheilualustan saa ilman lisäkustannuksia. Molemmat tekevät ajamisesta nautinnollisempaa.
Kaasulla ajamisen edullisuus tulee monelle yhä yllätyksenä eikä "kaasuilun" kallistuminen ole edes näköpiirissä. Polttoainekuluista katoaa kaasulla ajaen noin 45 prosenttia, ja siten kaasu onkin Suomessa edelleen sähkö pois lukien edullisin liikenteen polttoaine.
Tavalliseen bensiiniversioon verrattuna kaasulla ajaen voi säästää tavallisin ajomäärin jopa toista tuhatta euroa vuosittain. Lisäksi kaasun hintakehitys on pysynyt hyvin maltillisena jo 2000-luvun alkuvuosista saakka.

Varsinainen palkinto tulee vasta tankatessa, sillä koeajon kulutukseksi muodostui 5,5 kiloa kaasua sadalla kilometrillä. Se tarkoittaa hieman vajaan kahdeksan euron kustannuserää. Bensiinillä ajaen vastaavat luvut olivat 7,5 litraa ja 12,5 euroa. Jokaisella satasella säästyy siis kaasulla ajaessa noin viisi euroa. Osansa säästöstä tosin ottaa myös Suomen Valtio käyttövoimaveron muodossa. Se on 3,1 senttiä päivälle jokaisesta ajoneuvon kokonaismassan alkavasta sadasta kilosta.
Selvästi dieseliä edullisempi
Käytännössä henkilöauton käyttövoimaveron suuruus on noin 200-250 euroa vuodessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että dieselautoissa vastaava vero on lähes kaksinkertainen. Lisäksi maakaasu on tietenkin edullisempaa kuin diesel.
On harmi, että säästäminen tulee tällä autolla niin kalliiksi. NGD-kaasuversion lähtöhinta on Suomessa 58972 euroa, tosin tällöin kyseessä on jo ainoana vaihtoehtona oleva Premium Business -versio. Lisähintaa vastaavaan bensiiniversioon kertyy noin 1800 euroa, eli hyvin maltillisesti.
Kaasuauton bensiiniautoa pienempien hiilidioksidipäästöjen ansiosta myös autovero ja ajoneuvoveron perusosa ovat kaasuautolla bensiiniautoa edullisemmat.
Kommentit
Näytä lisää