Autot

Suzukin pääjohtajalle, 84, ainakin vuosi jatkoaikaa

Julkaistu:

Johtaja
Kuusikymppiset johtajat eivät ole ihan tavaton näky yritysten johdossa. Japanilaisella Suzukilla saattaa olla hallussaan silti todellinen ikäennätys.
Isojen yritysten kuten autonvalmistajien toimitus- tai pääjohtajien paikat varataan yleensä työurallaan jo kokemusta pidempään kartuttaneille herroille, yleensä ikäluokassa noin 50 vuotta.

Tietysti myöhäiskeski-ikäisten miesten joukosta on poikkeuksiakin, kuten GM:n 52-vuotias Mary Barra joka on ensimmäinen suurempaa autoalan yritystä johtanut nainen.

Toinen poikkeus on tietysti oman imperiuminsa vähitellen luonut Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, joka oli yrityksen perustajaosakkaita vuonna 2004. Musk nimitettiin Teslan toimitusjohtajaksi kuitenkin vasta vuonna 2008 – tosin tämä oli siihen aikaan 37-vuotias, suhteellisen nuori autovalmistajan keulakuvaksi.

Sijoittajien huoli


Tämän hetken ikänestorin arvonimeä pitää kuitenkin hallussaan täysin toisen sukupolven mies, 84-vuotias Osamu Suzuki. Vaikka kokemusta Osamu-sanilla on iän perusteella jo tuplasti sen mitä monilla kollegoillaan, alkavat sijoittajat olla vähitellen huolissaan jatkosta.

Yli kolme vuosikymmentä yritystä johtaneen Osamu Suzukin sopimusta jatkettiin hiljattain vielä yhdellä vuodella, mikä ei missään nimessä rauhoittanut osakkeenomistajia.

Seuraajaa Suzukille ei nimittäin ole vielä nimetty, vaikka jo kolme vuotta sitten pääjohtaja nimesi neljä läheistä johtajaansa varapääjohtajan tittelille – nuorin näistä muuten 55-vuotias pääjohtajan poika Toshihiro Suzuki.

Yrityksenä Suzuki kuitenkin tekee kohtalaista tulosta. Viime vuosi oli sen kaikkien aikojen paras taloudellisesti, vaikka kääpiökokoisena valmistajana sen tuotekehitysvarat ovat murto-osa esimerkiksi Toyotan vastaavista.

Ota kantaa

Onko 84-vuotias soveltuva autonmerkin ykkösmieheksi?

No toki, mieshän on nähnyt auton kehityksen lähes alusta. 74% Ei varmasti, saako tuon ikäinen enää edes ajaa autoa? 26%
Ääniä yhteensä 2543

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt