Näillä autoilla kolaroidaan - karua luettavaa citymaasturien omistajille - Autot - Ilta-Sanomat

Näillä autoilla kolaroidaan - karua luettavaa citymaasturien omistajille

Toyota Land Cruiser keikkuu taulukon kärjessä.

Julkaistu: 1.7.2014 10:58

Suomen kolaritilastot ovat karua luettavaa citymaastureiden omistajille.

Toyota Land Cruiserin ja Volvo XC90:n omistajilla voisi arvella olevan liikenteessä vähän kavereita, sillä niillä aiheutetaan tilaston mukaan enemmän liikennevahinkoja kuin muilla automalleilla.

Tieto ilmenee vakuutusyhtiöiden julkaisemasta liikennevahinkotilastosta.

Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2012. Tilaston kärkipäässä ovat myös Kia Sorento, Dodge Caliber ja Mitsubishi Outlander.

Volvo XC90 on listan toisena.

On siis nähtävissä, että vahinkotilastojen negatiivista päätä hallitsevat citymaasturit eli tavallista henkilöautoa suurikokoisemmat automallit.

Asiantuntija näkee tulosten taustalla kaksi mahdollista tekijää. Ensinnäkin sen, että vastaaville automalleille kertyy rutkasti ajokilometrejä.

- Yleensä kyseisillä autoilla ajetaan paljon, jolloin kolareita tulee väistämättä lukumääräisesti enemmän kuin muilla automalleilla, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Toisaalta tilaston taustalla voivat vaikuttaa myös vakuutukselliset asiat.

- Kun tavallista raskaampi ajoneuvo kolaroi pienemmän henkilöauton kanssa, on todennäköistä, että pienemmälle henkilöautolle koituu tilanteesta enemmän vahinkoa. Tässä tapauksessa korvattavaa tulee nimenomaan maasturin omistajalle, Valtonen selvittää.

Kia Sorento

Liikennevahingolla tarkoitetaan yleensä autojen tai muiden moottoriajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja liikenteessä. Niitä sääntelee Suomessa liikennevakuutuslaki.

Tilaston perusteella volkkarikuskeilla pyyhkii maanteillä ja taajamissa hyvin joihinkin muihin saksalaisiin kollegoihin verrattuna.

Esimerkiksi Volkswagenin Tiguan-malli aiheutti suhteessa vähiten liikennevahinkoja. Tiguania seuraavat Jetta, Bora ja Golf.

Heikommin menee saksalaisella Audi-kaverilla. Sen malleja löytyy eniten liikennevahinkoja aiheuttaneiden listalta kaksi: A6 ja A3.

Mersukuskit taas taitavat olla mainettaan kunnollisempia, sillä listan parempaa päätä edustaa kaksi Mercedes Benzin sarjaa: A ja C.

Liikennevahinkotilastosta ilmenee myös, että vuonna 2012 liikennevahingot painottuivat arkipäiville. Toisaalta henkilövahinkojen osuus oli kaikista tapauksista suurimmillaan viikonloppuna.

Talvella sattui selvästi muita vuodenaikoja enemmän vahinkoja.

Positiivista on, että henkilövahinkojen osuus väheni hieman edellisvuoteen verrattuna.

Lähde: Vahinkovakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto. Mikäli ei toisin mainita, kaikki luvut perustuvat vuoden 2012 tilastoon.

Vähiten liikennevahinkoja osui Volkswagen Tiguanien kohdalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?