Näillä autoilla kolaroidaan - karua luettavaa citymaasturien omistajille

Julkaistu:

TILASTO
Suomen kolaritilastot ovat karua luettavaa citymaastureiden omistajille.
Toyota Land Cruiserin ja Volvo XC90:n omistajilla voisi arvella olevan liikenteessä vähän kavereita, sillä niillä aiheutetaan tilaston mukaan enemmän liikennevahinkoja kuin muilla automalleilla.

Tieto ilmenee vakuutusyhtiöiden julkaisemasta liikennevahinkotilastosta.

Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2012. Tilaston kärkipäässä ovat myös Kia Sorento, Dodge Caliber ja Mitsubishi Outlander.On siis nähtävissä, että vahinkotilastojen negatiivista päätä hallitsevat citymaasturit eli tavallista henkilöautoa suurikokoisemmat automallit.

Asiantuntija näkee tulosten taustalla kaksi mahdollista tekijää. Ensinnäkin sen, että vastaaville automalleille kertyy rutkasti ajokilometrejä.

- Yleensä kyseisillä autoilla ajetaan paljon, jolloin kolareita tulee väistämättä lukumääräisesti enemmän kuin muilla automalleilla, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Toisaalta tilaston taustalla voivat vaikuttaa myös vakuutukselliset asiat.

- Kun tavallista raskaampi ajoneuvo kolaroi pienemmän henkilöauton kanssa, on todennäköistä, että pienemmälle henkilöautolle koituu tilanteesta enemmän vahinkoa. Tässä tapauksessa korvattavaa tulee nimenomaan maasturin omistajalle, Valtonen selvittää.Liikennevahingolla tarkoitetaan yleensä autojen tai muiden moottoriajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja liikenteessä. Niitä sääntelee Suomessa liikennevakuutuslaki.

Tilaston perusteella volkkarikuskeilla pyyhkii maanteillä ja taajamissa hyvin joihinkin muihin saksalaisiin kollegoihin verrattuna.

Esimerkiksi Volkswagenin Tiguan-malli aiheutti suhteessa vähiten liikennevahinkoja. Tiguania seuraavat Jetta, Bora ja Golf.

Heikommin menee saksalaisella Audi-kaverilla. Sen malleja löytyy eniten liikennevahinkoja aiheuttaneiden listalta kaksi: A6 ja A3.

Mersukuskit taas taitavat olla mainettaan kunnollisempia, sillä listan parempaa päätä edustaa kaksi Mercedes Benzin sarjaa: A ja C.

Liikennevahinkotilastosta ilmenee myös, että vuonna 2012 liikennevahingot painottuivat arkipäiville. Toisaalta henkilövahinkojen osuus oli kaikista tapauksista suurimmillaan viikonloppuna.

Talvella sattui selvästi muita vuodenaikoja enemmän vahinkoja.

Positiivista on, että henkilövahinkojen osuus väheni hieman edellisvuoteen verrattuna.


Eniten kolareita  
Automalli Vahinkoja / 100 autoa
Toyota Land Cruiser 4,8
Volvo XC90 4,5
Kia Sorento 4,1
Dodge Caliber 3,8
Mitsubishi Outlander 3,7
Opel Zafira 3,7
BMW 5-sarja 3,5
Hyundai Sonata 3,4
Nissan Primera 3,4
Audi A6 3,4
Audi A3 3,3
Toyota RAV4 3,3
Seat Altea 3,3
Kia Sportage 3,3
Mazda A6 3,2
BMW 1-sarja 3,2
BMW 3-sarja 3,2
Opel Vectra 3,2
Ford Galaxy, S-Max 3,2
Fiat Stilo 3,1
Vähiten kolareita  
Automalli Vahinkoja / 100 autoa
Volkswagen Tiguan 1,9
Volvo XC60 2,2
Nissan Qashqai 2,2
Volkswagen Jetta 2,3
Mercedes Benz A-sarja 2,4
Mercedes Benz C-sarja 2,4
Volvo S60, V60 2,4
Volvo V50 2,4
Volkswagen Bora 2,5
Toyota Avensis 2,5
Nissan Note 2,5
Peugeot 207 2,5
Hyundai Getz 2,6
Renault Clio 2,6
Ford Focus 2,6
Volkswagen Golf 2,6
Saab 9-3 2,6
Seat Ibiza 2,7
Toyota Aygo 2,8
Volvo S80 3


Lähde: Vahinkovakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto. Mikäli ei toisin mainita, kaikki luvut perustuvat vuoden 2012 tilastoon.

10 faktaa

1. Vuonna 2012 kaikista vahingoista 48 prosenttia sattui kuivalla ja paljaalla kelillä, märällä kelillä 12,5 prosenttia ja lumisella tai jäisellä kelillä 39,5 prosenttia.

2. Eniten vahinkoja on tapahtunut 40 km/h nopeusrajoituksen alueella.

3. Noin 77 prosenttia kaikista vahingoista on tapahtunut taajamissa.

4. Eniten vahinkoja sattui helmikuussa. Henkilövahinkoja tapahtui eniten kesäkuukausien aikana, jolloin myös uhrien määrä tapahtunutta vahinkoa kohden oli korkeimmillaan.

5. Vahingot painottuivat puolenpäivän ja iltapäivän tunteihin. Yöllä sattuneissa vahingoissa oli eniten uhreja vahinkoa kohden.

6. Uhreista 38 prosenttia tuli suoralla tiellä tapahtuneista vahingoista ja 33,6 prosenttia risteysvahingoista. Eniten uhreja tuli kaarteessa.

7. 2008-2012 mieskuljettajat aiheuttivat keskimäärin 73 prosenttia kaikista vahingoista.

8. Alle 25-vuotiaiden osuus kaikista liikennevahinkojen uhreista on viime vuosina ollut noin 39 prosenttia.

9. Peräänajovahinkojen osuus muualla kuin pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli 27 prosenttia 2012. Peräänajo-onnettomuudet painottuivat maanteille.

10. Muualla kuin pysäköintialueilla sattuneissa vahingoissa tuli 2012 keskimäärin 34 uhria sataa vahinkoa kohti.

Lähde: Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto. Mikäli ei toisin mainita, kaikki luvut perustuvat vuoden 2012 tilastoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt